Skip to main content

Die Suid-Afrikaanse Inkomstediens (SAID) is daarop ingestel om die ‘laagste vrugte’ te pluk om die belastinggaping in Suid-Afrika te beperk. Dit sluit in om te verseker dat daar groter nakoming en die verbreding van die belastingbetalersbasis is, sê kommissaris Edward Kieswetter.

“Ons standpunt as die SAID is dat die vrugte wat die laagste hang nog steeds die belasting laat inrol, die belastinggaping kleiner maak en die basis verbreed,” het hy Maandag (20 September) by die nasionale belastingindaba gesê.

Kieswetter het gesê dat die inkomste-invorderaar se fokus op ‘maklike oorwinnings’ nie beteken dat daar geen ruimte is vir nuwe beleidsinisiatiewe nie. ‘Dit kan nooit van die tafel verwyder word nie. Daar is steeds te veel ongelykheid in die wêreld en te veel praktyke wat groot ondernemings en rykes bevoordeel,” het hy gesê.

Kieswetter het gesê dat sommige van die beleide wat voorheen aangevoer is, die volgende insluit:

Die bekendstelling van belasting op die digitalisering van die ekonomie;

Die wêreldwye bespreking rondom ‘n minimum korporatiewe belasting;

Die voortdurende bespreking oor die plasing van welvaartbelasting op die tafel.

‘Terwyl sommige van u mag sê dat dit ‘n onwillekeurige reaksie is, is dit ‘n reaksie op die werklikheid van die vlakke van misbruik van die belastingstelsel wat nog bestaan. Hierdie (polisse) kan dus nooit van die tafel gehaal word nie.

‘Maar in Suid-Afrika glo ons dat daar nog baie is wat ons uit die belasting wat betaal moet word kan haal, en die heropbou van die SAID is noodsaaklik.’

Belastingkenners op die indaba het gesê die land se belastinggaping beloop R200 miljard of 4% van die BBP, berig die SAUK. Die belastinggaping is die verskil tussen die belasting wat betaal moet word en die belasting wat ingevorder moet word.

“In vandag se getalle kyk u na meer as R40 miljard aan die BTW-kant, en dit is skrikwekkend dat die geraamde korporatiewe belastinggaping van korporatiewe ondernemings ongeveer 2% van die BBP is,” sê Kyle Mandy, belastingbeleidleier by die professionele diensfirma PwC.

‘Ons praat dus van R100 miljard in korporatiewe belasting, en ongeveer R46 tot 50 miljard vir persoonlike inkomstebelasting soos getoon deur ‘n studie in Stellenbosch. As jy na die drie kyk, beloop dit reeds R200 miljard wat die belastinggaping betref.”

Kieswetter het gesê dat vroeë tekens toon dat daar groter nakoming was as deel van inisiatiewe om die belastinggaping te verminder, en dat dit uiteindelik die versoeking van die regering sal verwyder om na ander maniere om inkomste te verkry, te kyk.

Hy het bygevoeg dat ‘n groter fokus op belasting op elektroniese dienste, regeringsverskaffers en Suid -Afrikaners met geld oorsee ook gehelp het om die land se belastinggaping te beperk.

Leave a Reply

error: Content is protected !!