Skip to main content

Die DA het gesê het dat hy volhou met die stelling dat die verkiesingskommissie (OVK) se besluit om die registrasieproses van die plaaslike regering te heropen ‘n blatante poging is om die ANC te red.

Dit ondanks ‘n konstitusionele hof se beslissing Maandag dat die OVK se besluit nie ongrondwetlik, onwettig of ongeldig was nie, soos deur die DA in sy aansoek aangevoer. Die ANC het die aanvanklike sperdatum misgeloop om kandidate in ‘n aantal munisipaliteite te registreer, wat volgens die regerende party hom in baie rade die status of amptelike opposisie sou gekos het.

John Steenhuisen, DA-leier, het gesê die party sal die OVK fyn dophou tydens die komende plaaslike regeringsverkiesings, wat op 1 November plaasvind.

Die DA, gesteun deur die IVP en EFF, het gesê dit gee die regerende party ‘n onregverdige voordeel het en het ‘n dringende aansoek ingedien om die besluit van die OVK tersyde te stel.

“Ons het hierdie besluit uitgedaag om die kandidaat-nominasie te heropen omdat dit ons standpunt was – en bly – dat hierdie besluit ‘n blatante poging van die OVK was om verkiesings guns aan die ANC te verleen.

“Ons het aangevoer dat hoewel ‘n kiesersregistrasie-naweek noodsaaklik is vir ‘n vrye en regverdige verkiesing, die heropening van die kandidaatregistrasie die OVK oopmaak vir bewerings van vooroordeel om die ANC te bevoordeel,” het Steenhuisen gesê.

In die eenparige uitspraak van Maandag, sonder ‘n mondelinge verhoor beslis, het die hof gesê die besluit is in ooreenstemming met die wet en die weiering om die verkiesing nie tot volgende jaar uit te stel nie, beteken nie dat die kandidate se afsnydatum nie verleng kan word nie.

Die hof het die aansoek van die hand gewys sonder dat daar ‘n kostebevel was. In reaksie hierop het Steenhuisen gesê dit bevestig dat die DA se aansoek meriete het.

‘Ons merk op dat die hof nie ‘n finale gevolgtrekking gemaak het oor die vraag of die OVK ‘n bybedoeling gehad het om die proses te heropen nie … nog meer bewyse dat die OVK die ANC verkies.

‘Dit is nie die uitkoms wat ons wou hê nie, maar ons respekteer nietemin die hoogste hof en die uitspraak daarin,” het hy gesê.

Leave a Reply