Skip to main content

David Masondo, adjunkminister van finansies, se bereidwilligheid om kreatief en openlik oplossings te ondersoek vir Eskom se té veel afhanklikheid van steenkool, tesame met sy té veel skuld, is verfrissend.

Wat sy ontleding en aanbevelings vir ons oor die volgende generasie ANC-leierskap vertel, is egter kommerwekkend.

Die poging van hierdie jong leier om burokratiese versigtigheid te oortref, onthul die verswakkende gevolge van die ANC se politieke indoktrinasie. Die ANC se wêreldbeskouing is net te dun verbind aan die werklikheid.

Yuval Noah Harari, onder andere, beklemtoon hoe onlogiese mites kragtige rolle kan speel om groot groepe mense bymekaar te bring. Die ANC bely die oortuiging dat ‘n herverdelings-gerigte beleid nodig is om ongeregtighede van die verlede reg te stel en dat dit tot breë welvaart sal lei. Die behoefte aan aansienlike herverdeling word breedweg erken, maar dit is as ‘n voorwendsel gebruik om ‘n beskermingsnetwerk met massiewe wettige en onwettige komponente te skep.

Vir die bereiking van algemene voorspoed was dit altyd noodsaaklik om groei te priotiriseer. Omdat herverdelingsdenke egter sentraal staan ​​in die ANC se geloofstelsel, is die suksesbloudrukke wat wêreldwye armoede teister, verwerp.

Masondo se vermoë om effektiewe oplossings te ontwerp word beperk deur die manier waarop die ANC se vurige herverdeling ‘n lang reeks onverantwoordelike kompromies in hul beleid aanvaar het. Jare van regverdiging van herverdeling ten koste van groei het ‘n roofdier impuls veroorsaak waar politici ‘bouers’ uitroei eerder as om ‘n simbiotiese kultuur kweek.

Om die regverdiging van herverdeling ten koste van groei te verdedig, het die ANC sy volgelinge geïndoktrineer om die kern dryfvere vir wêreldwye voorspoed met agterdog te bejeen, naamlik wetenskap, handel en wêreldhandel. Die ANC se mitiese geloof in herverdeling het tot so ‘n mate toegeneem dat ‘n ‘bouersmentaliteit’ gedemoniseer word.

In plaas van om godsdienstige verwysings te gebruik, word bouers as kapitaliste bestempel en word herverdelingsboodskappe gereeld gebruik om rasse-verdeeldheid aan te spoor. Net soos met godsdienste, kan wegbreekgroepe aanhangers verkry deur toenemend radikale oortuigings te ondersoek.

Masondo verdien krediet vir sy bereidheid om sy nek uit te steek toe sy seniors verkies het om die konfrontasie van Eskom se onvolhoubare skuldlas onbepaald uit te stel. Tog weerspieël sy denke steeds ‘n ANC-ingesteldheid: Daar is mense wat enorme bedrae geld beheer wat die wêreld ‘n beter plek wil maak; die ANC moet dit uitbuit. Tog moet ‘n weergawe van sy benadering ondersoek word.

Hy wil hê dat ryk lande en beleggers die waarde van ‘n groot hoeveelheid Eskom-skuld moet afskryf saam met toegewyde finansiering. In ruil daarvoor sal Suid-Afrika oorgaan na groener energieproduksie.

Masondo moet aanvaar hoe vreemd ‘n ‘waarde-skep’-argument vir die ANC se kultuur is. Dat die volgende generasie ANC-leiers daarvan weerhou word om so ‘n ‘bouers’-mentaliteit’ in die organisasie aan te steek, is die sentrale rede waarom die ANC homself nie kan herskep nie.

Masondo se ontleding kom neer op: Om Eskom se skuld ten volle terug te betaal, sal vereis dat die armes ‘n groot deel van die konstruksiespanne vir Medupi en Kusile moet vervang; Eskom is veels te afhanklik van steenkoolkragstasies; en daar is goedkoop finansiering beskikbaar vir groen beleggings.

Hy beklemtoon sy kernargument deur te beweer dat projekte vir hernubare energie 50 000 werkgeleenthede per jaar sal skep en dat dit ‘ook die grootste industrialisasieprogram sedert 1994 sal kataliseer terwyl ons self die nodige komponente vervaardig, wat weer nuwe ‘takke’ nywerhede sal meebring’.

Masondo voer verder aan dat die nasionale tesourie wat Eskom ondersteun, nie nuut is nie en dat ‘(ons) net meer kreatief moet wees.’ Hy is korrek in albei stellings. Tog is sy idees oor kreatiwiteit net so argaïes soos die obsessie van die ANC met beproefde inisiatiewe soos lokalisering. Alle hedendaagse ekonomieë met ‘n hoë groei beklemtoon spesialisering en mededingendheid om uitvoer met toegevoegde waarde te stimuleer.

Gestel Masondo het homself afgevra: hoe kan die SA regering wêreldwyd waarde toevoeg?

Sentrale banke, reguleerders en sagteware-ontwikkelaars sien waarde in die gebruik van ‘blockchain’-tegnologie en kripto-geldeenhede vir betalings. Tog is die ‘ontginning’ van bitcoins baie duur vir die omgewing. (Blockchain is ‘n stelsel om inligting op te neem op ‘n manier wat dit moeilik of onmoontlik maak om die stelsel te verander, te kaap of te bedrieg. ‘n Blockchain is in wese ‘n digitale grootboek van transaksies wat oor die hele netwerk van rekenaarstelsels op die blockchain gedupliseer en versprei word.)

Masondo moet homself afvra hoe goud se rol binnekort heroorweeg kan word in die lig van die omgewingskoste om dit te ontgin? Baie steenkool word gemyn en verbrand om tonne grond vanuit kilometers onder die aarde se oppervlak te onttrek om soedoende goudstowwe te myn. Dit gaan dag na dag voort totdat daar genoeg goudstof is om goue stawe te word wat dan op hul beurt meters onder die grond in sentrale bankkluise geberg word.

Daar is baie ruimte vir Suid-Afrika om ‘n reëling voor te stel wat groen, wêreldwyd en toekomsgerig is. Dit is nie moeilik om ‘n plan voor te stel waarby almal sou baat nie.

Dit is egter moeilik is om te dink dat só ‘n voorstel vanuit die ANC sal kom. Hulle is net te ideologies versot daarop om herverdeling te probeer regverdig. Wat meer ontstellend is, is dat dit lyk asof hulle hierdie ingesteldheid aan die volgende leiersgolf van hul organisasie nagelaat het.

Beloftes om ‘n netto-nul-uitvloei wêreldwye ekonomie te bereik, is onverenigbaar met die ondersteuning van bitcoin-mynbou. Hulle is niks minder in stryd met die ontginning van steenkool om goud in Suid-Afrika te ontgin nie.

In die afgelope twee jaar of so was daar ‘n skerp afname in die bereidwilligheid van toonaangewende wêreldwye beleggers om onwettige omgewingsprojekte te finansier. Sou iemand soos Masondo in ‘n senior pos by so ‘n organisasie beter geposisioneer wees om ‘n ooreenkoms met welgestelde lande te bereik om myne te sluit as deel van ‘n massiewe skuldherstruktureringsprojek en met toegewingsfinansiering om belanghebbendes wat negatief geraak word, te vergoed?

Om baie redes is die antwoord nee. Maar kultureel sou dit meer gepas wees.

Dat ‘n volgende generasie leier in die ANC innoverende oplossings ondersoek, moet aangemoedig word. Die private sektor en die burgerlike leiers moet betrokke raak deur minder kultureel beperkte oplossings aan te bied.

Geskryf deur Shawn Hagedorn, en geplaas met vergunning van Daily Friend.

Leave a Reply