Skip to main content

Die nasionale tesourie het ‘n studie laat doen om vas te stel watter langtermynplan daar gestel kan word om die regering se huidige maatskaplike verligting van noodtoestand van R350 te vervang en die armoede-gaping in die land te verminder.

Tesourie het vandeesweek die parlement se gekose komitee oor toewysings ingelig, en gesê dat die studie deur ‘n eenheid van die Universiteit van Kaapstad uitgevoer word, met die armoedegaping – diegene wat onder die huidige voedselarmoede grens val – tans onder R624 per persoon per maand.

As deel van die werk is die groep ook gevra om vier of vyf verskillende inisiatiewe te evalueer, insluitend:

Gaan voort met die huidige toelaag van R350;

Die bekendstelling van ‘n basiese Inkomstetoelae – eintlik ‘n ‘groter weergawe’ van die R350 -toelae wat tans geld;

‘n ‘Brasiliaanse model’ wat regstreeks subsidies bied aan die armste huishoudings of gesinne eerder as individue. Soortgelyke stelsels word ook in Mexiko en die Filippyne gebruik, het die tesourie gesê.

‘n Uitbreiding van die presidensiële indiensnemingsprogram, wat effektief neerkom op ‘n vinnige inisiatief vir openbare indiensneming.

Die bekendstelling van ‘n werksoekerstoelaag. Die regering het voorheen die bekendstelling van ‘n nuwe toelae vir basiese inkomste uitgespreek wat uitdruklik gemik is op die werklose jeug in die land.

Die studie sal na verwagting in die volgende week voltooi word, terwyl die presidensie tans besig is met sy eie planne teen armoede. Dit sal na verwagting binnekort versamel en aangebied word, het die tesourie gesê.

Die regerende African National Congress (ANC) het in beginsel ooreengekom oor die behoefte aan ‘n basiese inkomstetoelae, en die regering oorweeg nou die mees volhoubare manier om dit te implementeer, berig Bloomberg.

Die minister van finansies, Enoch Godongwana, het verlede week in ‘n voorlegging aan die ANC-amptenare gewaarsku dat die regering beperkte begrotingsruimte het om die party se wenslys te finansier.

“Die feit dat die minister van finansies gesê het dat daar fiskale druk is, verander nie die feit dat ons innoverende maniere moet vind om seker te maak dat ons die wanhoop van mense hanteer nie,” het Gungubele gesê.

Hy het gesê dat die kabinet sal bespreek of die toelae aan huishoudings of individue gegee sal word.

Godongwana bied ‘n fiskale vooruitsig aan die byeenkoms en gee advies oor die druk op uitgawes en of dit nodig is om aanpassings aan te bring.

Leave a Reply

error: Content is protected !!