Skip to main content

President Cyril Ramaphosa sê Suid-Afrika sal aan sekere vereistes moet voldoen voordat die land se toestand van rampregulasies opgehef kan word.
Die president het gesê dat die toestand van die ramp slegs opgehef sal word as die toepaslike regulasies vir die voorkoming van Covid-19 in elke sektor buite die Wet op Rampbestuur van krag is -of as die Covid-19-pandemie eindig, en die noodsaaklikheid van die regulasies verwyder word.
In ‘n skriftelike parlementêre V&A (vraag en antwoord) vandeesweek het die president gesê dat alle staatsorgane volhoubare reguleringsmaatreëls moet tref vir die beheer van Covid-19.
“Maatreëls moet toegepas word in beleid en regulasies om die voorkomende maatreëls van Covid-19 in die samelewing te normaliseer. Die huidige maatreëls in die regulasies vir die hantering van die ramp in die konteks van die risiko-aangepaste strategie, is steeds nodig om die negatiewe impak van die Covid-19-pandemie te beperk,” het hy gesê.
In sy eie woorde het Ramaphosa gesê dat die toestand van ‘n ramp sal eindig:
Sodra volhoubare sektorale regulerende maatreëls vir die reaksie van Covid-19 ingestel is; of
Die noodsaaklikheid om huidige buitengewone maatreëls in die toestand van ‘n ramp gekanselleer word, dan sal al die regulasies en voorskrifte wat onder die nasionale ramptoestand uitgevaardig is, nie meer bestaan nie.
Die president het gesê dat deurlopende assesserings deur die National Coronavirus Command Council en die kabinet die voldoening sal bepaal van die voorwaardes om die ramp te beëindig of toe te laat dat dit gebeur.
Sondag (12 September) het minister Nkosazana Dlamini-Zuma, minister van samewerkende regering en tradisionele sake (Cogta), ‘n verlenging van die nasionale ramptoestand gepubliseer, wat tot 15 Oktober 2021 sal voortduur.
Die regering het op 15 Maart 2020 ‘n nasionale ramptoestand ingevolge artikel 27 (1) en artikel 27 (2) van die Wet op Rampbestuur verklaar in reaksie op die koronaviruspandemie.
Terwyl die nasionale toestand van rampe oorspronklik op 15 Junie 2020 sou verval, bepaal die wet dat dit deur die minister van samewerkende regering en tradisionele aangeleenthede met ‘n kennisgewing in die koerant vir ‘n maand op ‘n slag verleng kan word voordat dit verval.
Suid-Afrika is 18 maande lank in ‘n ramptoestand (Maart 2020 tot September 2021).
Die regering het staatgemaak op die regulasies om toesluitbeperkings in te stel en toe te pas, wat dit gebruik het om die verspreiding van die Covid-19-pandemie te bekamp.
Die sakebelanggroep Sakeliga het nou ‘n hofaansoek ingedien om die regering te dwing om sy gronde vir die toestand van rampe, rampbestuurregulasies en inperkingsvlakke bekend te maak.
Die hofaansoek vorm deel van ‘n proses, ingevolge die Wet op die Bevordering van Toegang tot Inligting, om Nkosazana Dlamini-Zuma se rekords van besluitneming rakende die inperking en alle rampbestuurregulasies te bekom, het Sakeliga gesê.
‘Die doelpale vir wanneer die beperking opgehef moet word, verander voortdurend. President Cyril Ramaphosa se standpunt die afgelope Sondag, dat die beperkings sal voortduur totdat ‘n aanvaarbare aantal mense ingeënt is, weerspreek die vroeëre rede dat beperkings ‘n tydelike stap is en slegs bedoel is om infeksiegolwe plat te slaan, ‘sê Piet le Roux, uitvoerende hoof van Sakeliga.
‘Hierdie vorige standaard, sowel as die hospitaalkapasiteit en die aantal sterftes, verskuif nou onverklaarbaar na die agtergrond. Die verskuiwing van doelpale, sonder deursigtigheid, is nadelig vir die sosiale, ekonomiese en grondwetlike orde.”
Sakeliga is van voorneme om die inligting wat deur hierdie proses verkry is, bekend te maak vir die oorweging van die burgerlike samelewing en die algemene publiek, het le Roux gesê.
Wes-Kaapse premier, Alan Winde, het ook kommer uitgespreek oor die huidige regulasies van die land en wat blykbaar ‘n nimmereindigende nasionale ramp is.
‘Ek is bekommerd dat president Cyril Ramaphosa nie ‘n konkrete plan voorgelê het oor wanneer hy die nasionale toestand van rampe sal beëindig nie. Die ramp is in plaas daarvan deur die minister van samewerkende regering en tradisionele aangeleenthede met nog ‘n maand verleng, ‘het Winde gesê.
‘Die harde waarheid is dat ons nie vir ewig in hierdie noodtoestand kan verkeer nie, en ons moet ‘n openhartige bespreking voer oor hoe ons in die toekoms sal voortgaan om Covid-19 te bestuur sonder om op hierdie uiterste instrument te vertrou.’
Die Wes-Kaapse premier het gesê dat die regering ‘n nuwe, gedifferensieërde bestuurstelsel moet instel wat elke provinsie se hanteringsvermoë in ag neem.
“Ons het geleer hoe om golwe effektief in die provinsie te bestuur, en ons het steeds die vermoë om dit op provinsiale vlak te doen. Ek sal hierdie week tydens die nasionale lekgotla met die president oor hierdie belangrike aangeleentheid praat, waar al nege premiers teenwoordig sal wees.”

Leave a Reply

error: Content is protected !!