Skip to main content

Die departement van vervoer beplan om ‘n nuwe ‘taxisubsidie’ in te stel as deel van ‘n groter fokus om vervoer meer toeganklik in Suid-Afrika te maak, sê die minister van vervoer, Fikile Mbalula.
In ‘n skriftelike parlementêre V&A (vraag en antwoord) het Mbalula gesê dat voordat die subsidie ingestel word, die breër taxibedryf stappe sal moet neem om formalisering te bereik.
“Die departement is besig om die ontwikkeling van ‘n beleid vir openbare vervoer op te stel wat daarop gemik is om die subsidie van die taxibedryf binne die breër, multimodale subsidiebeleid te plaas as deel van die hervormings van openbare vervoer,” het hy gesê.
‘’n Aantal verskillende subsidiemodelle word ondersoek vir die taxibedryf. Die konsepbeleidbesprekingsdokument word nou met belangrike belanghebbendes geraadpleeg.”
“Wêreldwyd geld direkte subsidies vir openbare vervoer uitsluitlik vir geformaliseerde openbare vervoerdienste. Daarom is subsidiëring van die taxibedryf afhanklik van die formalisering van die sektor, en dit blyk ‘n groot uitdaging te wees,’ het hy gesê.
Gegewens wat deur die SA Taxi-eienaar, Transaction Capital, gepubliseer is, het getoon dat Suid-Afrika in 2020 nasionaal 250 000 taxi’s gehad het.
Hierdie taxi’s is hoofsaaklik in Gauteng (30%) en Kwa Zulu-Natal (21%), en elke minibus reis gemiddeld 6 000 km per maand, of 72 000 km per jaar.
Hoewel taxi’s steeds ‘n alomteenwoordige vervoermiddel vir baie Suid-Afrikaners is, het hulle ook ‘n reputasie ontwikkel om reëls te verbreek, maar die formalisering van die bedryf is ‘n moeilike taak, gegewe die grootte van die bedryf en die regulasies wat gevolg moet word.
Onlangs het die National Taxi Association (NTA) gesê dat dit beslis Suid-Afrika se nuwe administratiewe beoordeling van padverkeersoortredings (Aarto) en die land se nuwe stelsel vir ongeregtigheid sal verontagsaam.
Daar word gesê dat die taxibedryf nie die hulpbronne het om aan die nuwe stelsel, wat vereis dat hy sy drywers moet keur, te voldoen nie,
Die vereniging het gesê dat die stelsel ‘n ramp is vir taxi-eienaars wat hul lisensies kan verloor as hul drywers boetes kry vir oortredings op die pad.
Daar is ook vrae gevra oor die belasting wat eienaars en operateurs betaal. Die voormalige minister van finansies, Tito Mboweni, het gesê dat die SAID in 2020 ongeveer R5 miljoen se inkomstebelasting (CIT) by taxi-operateurs ingevorder het.
‘Dit is omdat die bedryf die inkomste uit taxi-ondernemings nie korrek op hul CIT-opgawes openbaar nie, maar onder ‘n generiese bronkode klassifiseer. Ons kon nie die korrekte inkomste uit taxibedrywighede bepaal nie.
‘Ons ontleding dui aan dat die meerderheid van die taxibedryf ‘n nulopgawe verklaar of ‘n terugbetaling ontvang.
Mboweni het gesê dat die SAID bekommerd is oor belastingontduiking in die belasting-ekosisteem in die algemeen – met die taxibedryf as ‘n twispunt. Vir hierdie doel neem die SAID verskeie doelgerigte ingrypings aan.

Leave a Reply

error: Content is protected !!