Skip to main content

Mense met ADHD word dikwels beskou as bloot hiperaktief, of oor die algemeen ongeorganiseerd.
ADHD behels egter veel meer.
Hoewel dit gewoonlik met kinders geassosieër word, kom dit ook algemeen by volwassenes voor.

Dr. Laura Comrie, ‘n psigiater wat by Netcare Akeso Kenilworth praktiseer, wys daarop dat daar baie wanopvattings rondom ADHD (aandagafleibaarheid, ook bekend as Attention Deficit Hyperactivity Disorder) is. In werklikheid is ‘n ernstige probleem wat dit moeilik maak om aandag te reguleer.

“Hierdie grootliks oorerflike neuro-ontwikkelingsversteuring het te doen met die bedrading van die brein tydens ontwikkeling. Dr. Comrie merk op dat daar drie verskillende subtipes ADHD is, wat elkeen verskillend voorkom.

1. Hiperaktief/impulsief:
o Nie in staat om stil te sit of geduldig te wag nie
o Te veel praat, onderbreek ander
o Baie aktief, asof daar voortdurend ‘n motor loop

2. Onoplettend:
o Maklik afgelei en dikwels dagdroom; vermy skynbaar afkeure
o Probleme met die voltooiing of onthou van take; maak foute
o Dikwels dinge verloor en dit moeilik vind om georganiseerd te wees

3. Gekombineer:
o ‘n Kombinasie van die bogenoemde tipes simptome

“ADHD is geneig om meer gereeld by mans voor te kom, en die tipe hiperaktief/impulsief kom die meeste voor in die mansgeslag. Onoplettende ADHD kom meer gereeld by vroue voor. Dit is moontlik dat, omdat onoplettende ADHD minder sigbaar is, dit minder gediagnoseer is as hiperaktief/impulsief of gekombineerd ADHD.

“Die afwyking kom op ‘n spektrum voor, so in sommige is dit ernstiger as in ander. Baie mense is redelik funksioneel en beskik oor stelsels om hulle te help om hul toestand te bestuur. Hierdie tipe gedrag kan vir familielede en kollegas frustrerend wees, maar dit is letterlik buite beheer van die persoon met ADHD. Omdat dit ‘n neurologiese afwyking is, verg dit dikwels mediese ingryping om dit te help reguleer,” sê sy.

Dr. Comrie verduidelik dat ADHD die lewering van twee neurotransmitters beïnvloed – naamlik dopamien en noradrenalien, ook bekend as norepinefrien – na die voorste deel van die brein wat beplanning, organisasie, die behoud van fokus tydens roetinetake en soortgelyke neurale prosesse beheer.

Volgens Dr. Comrie werk ADHD -medikasie deur die ontbrekende stimulante, dopamien of noradrenalien, aan die brein af te lewer. “Die meer algemeen gebruikte medisyne help met die aflewering van dopamien en werk vinnig, soms binne 20 minute. Dit verlaat ook die stelsel vinnig – binne vier tot agt uur. Die dosis en tipe hang dus af of jy kortwerkende of langwerkende medisyne benodig. Volwassenes benodig gewoonlik langwerkende medisyne, omdat hul werksdag gewoonlik langer is as ‘n skooldag.

“Hierdie tipe medikasie is nie ‘n groot ongemak nie, aangesien die persoon dit kan toets en redelik vinnig kan sien of dit vir hulle werk. Baie volwassenes kies om hierdie medikasie slegs te neem wanneer hulle dit nodig het, in omstandighede waarvan hulle weet dat hulle sterk moet fokus.

“Die tweede tipe ADHD-medikasie wat beskikbaar is, werk op noradrenalien. Dit vereis dat jy geleidelik na die volle dosis opbou oor tien weke en dit moet daagliks geneem word sonder om ‘n dosis oor te slaan om die doeltreffendheid op te bou en te behou. Dit word dikwels beskou as die tweede reël in die behandeling, aangesien dit ‘n groter toewyding is.

“Die medisyne is duur, maar dit is belangrik om die koste-voordeelverhouding op te weeg teenoor hoe moeilik jou lewe kan wees sonder die hulp,” sê sy.

Dr. Comrie wys daarop dat as ADHD nie behandel word nie, dit kan lei tot ‘n ernstige gebrek aan selfvertroue sowel as ‘n lae akademiese of loopbaanprestasie.

Leave a Reply

error: Content is protected !!