Skip to main content

Perkamentfragmente, van die Middeleeuse towenaar Merlin – wat in lêers in die Bristol-biblioteek gevul met veel latere bundels – gevind is, onthul ‘subtiele maar beduidende’ variasies op die Arthur-legende, volgens akademici.

Die fragmente wat die verhaal van Merlin vertel, is twee jaar gelede in ‘n Bristol-argief ontdek.

Die sewe perkamentfragmente is toevallig in 2019 gevind. Dit was vasgeplak in die dele wat vier bundels van tussen 1494 en 1502 verbind het. Akademici het nou vasgestel hoe die bundels na Bristol gekom het, hoe hulle verskil van ander weergawes van die verhaal, en met behulp van multispektrale beeldvorming, selfs watter tipe ink gebruik is om dit te skryf.

Die fragmente bevat ‘n gedeelte uit die Ou Franse reeks tekste wat bekend staan ​​as die Vulgate Cycle of LancelotGrail Cycle, wat omstreeks 1220-1225 geskryf is, en is gedateer tot 1250-1275 deur middel van paleografiese handskrifanalise, en kom uit die noorde, moontlik Noordoos, Frankryk.

Digitale verwerking het professor Leah Tether van Bristol, die middeleeuse historikus, manuskripspesialis dr. Benjamin Pohl en die Middeleeuse kenner dr. Laura Chuhan Campbell in staat gestel om sommige dele van die teks duideliker te lees, en hulle het verskille ontdek met ander weergawes van die Merlin-legende. Die Bristol-fragmente toon byvoorbeeld ‘n ‘effens afgewaterde’ weergawe van Merlin se seksuele ontmoeting met die towenaar Viviane, ook bekend as die Lady of the Lake.

‘In die meeste manuskripte van die beter [weergawes] spreek Viviane ‘n towerspreuk uit waarin drie name op haar lies geskryf word wat Merlin verhinder om by haar te slaap. In verskeie manuskripte van die minder bekende weergawes word hierdie name eerder op ‘n ring geskryf,’ het Tether gesê. ‘In ons fragmente word dit ‘n stap verder geneem: die name is op ‘n ring geskryf, maar dit verhoed ook dat iemand met haar praat. Dus raak die Bristol Merlin ontslae van beide onkuise konnotasies met verwysing na Viviane se lies en die idee dat Merlin by haar slaap.”

‘En die meisie [Viviane] het Merlin in haar skoot laat lê, en sy het hom vrae begin vra. Daarna het sy om hom beweeg en hom telkens verlei totdat hy siek was van liefde vir haar,” lui die gedeelte. ‘En toe vra sy hom om haar te leer hoe om ‘n man aan die slaap te maak. En hy het baie goed geweet wat sy beplan, maar tog kon hy homself nie daarvan weerhou om haar hierdie vaardigheid te leer nie, en baie ander ook, want ons Here God wou dit so hê. En hy het haar drie name geleer, wat sy elke keer op ‘n ring ingegraveer het, wat sy moes noem as sy met hom wou praat. Hierdie woorde was so kragtig dat hulle, toe dit op haar ingeprent was, gekeer het dat enigiemand met haar kon praat. Sy het dit alles op skrif gestel, en van toe af het sy Merlin gemanipuleer elke keer dat hy met haar kom praat het, sodat hy geen mag oor haar gehad het nie. En daarom sê die spreekwoord dat ‘vroue een meer truuk het as die duiwel’.”

Terwyl hulle na die verbindings van die boeke gekyk het, het die akademici agtergekom dat die manuskrip waaruit hierdie dele gekom het, in Oxford of Cambridge as afval beskou is en as bindmateriaal gebruik is, waarskynlik voor 1520. Hulle glo dat die manuskrip as afval beskou kon word omdat Engelse weergawes van die Arthuriese legende, soos Malory se Le Morte D’Arthur, beskikbaar was.

‘Ons kon die manuskrip ook so vroeg as 1300-1350 in Engeland plaas danksy ‘n aantekening in ‘n kantlyn. Ons kon weereens die handskrif dateer en as ‘n Engelse handskrif identifiseer,’ het Tether gesê. ‘Die meeste manuskripte van die teks wat in die Middeleeue in Engeland was, is na 1275 saamgestel, so dit is ‘n besonder vroeë voorbeeld, beide van die Suite Vulgate-manuskripte in die algemeen, maar veral dié wat hul weg na Engeland gevind het uit die Middeleeue vanuit Frankryk.”

Die akademici meen dat die bundels waarskynlik in die versameling van Bristol beland het met die hulp van Tobias Matthew, wat baie boeke versamel het terwyl hy aan die begin van die 17de eeu dekaan en biskop van Durham was, en later baie daarvan aan die openbare biblioteek in Bristol, wat hy in 1613 gestig het, geskenk het.

Digitale verwerking het die akademici ook gehelp om uit te vind watter tipe ink die skrifgeleerdes gebruik het. ‘[Dit] het ons gehelp om vas te stel dat die twee skrifgeleerdes in werklikheid ‘n koolstofgebaseerde ink gebruik het, gemaak van roet, eerder as die meer algemene ‘yster-gal ink’, aangesien die teks donker was onder infrarooi lig. ‘Yster-gal ink’ was gemaak van okkerneute, wat lig sou verskyn onder infrarooi verligting. Die rede vir die keuse van die skrifgeleerdes het moontlik te doen met die spesifieke materiaal om ink te maak wat naby hul werkswinkel beskikbaar was,” het Tether gesê.

Die bevindings is nou saamgevoeg in The Bristol Merlin: Revealing the Secrets of a Medieval Fragment. ‘Behalwe die opwindende gevolgtrekkings, is een ding wat die Bristol Merlin aan die lig gebring het, die onmeetlike waarde van interdissiplinêre en trans-institusionele samewerking, wat in ons geval ‘n holistiese, omvattende model gesmee het vir die bestudering van middeleeuse manuskripfragmente wat ons hoop toekomstige werk in die veld sal uitlig en aanmoedig,” het Tether gesê. ‘Dit het ons ook die baie groot potensiaal van plaaslike manuskripte en skaars boekeversamelings in Bristol getoon, veral in die sentrale biblioteek, waar daar baie meer ongeïdentifiseerde manuskrip-fragmente is

Leave a Reply

error: Content is protected !!