Skip to main content

Die werkloosheidsyfer in Suid-Afrika het tot die hoogste gestyg op ‘n wêreldwye lys van 82 lande wat deur Bloomberg gemonitor is.

Die werkloosheidskoers het in die tweede kwartaal tot 34,4% gestyg van 32,6% in die drie maande tot Maart, het Statistieke Suid-Afrika Dinsdag in ‘n verslag in die hoofstad, Pretoria, gesê. Die mediaan van drie ekonome se ramings in ‘n Bloomberg-opname was 33,2%.

Die werkloosheidsdata sal waarskynlik in die derde kwartaal versleg omdat die regering die grense van Covid-19 verskerp het in die lig van ‘n derde golf infeksies, wat die pogings belemmer om ‘n ekonomie wat verlede jaar met 7% gekrimp het, te laat herleef. Stygende werkloosheidsyfer kan druk op die owerhede plaas om hulpmaatreëls uit te brei wat die pogings om die openbare finansies te stabiliseer bemoeilik.

Daar was ook ‘n uitbarsting van dodelike onluste in Julie in die provinsies Gauteng en KwaZulu-Natal, twee belangrike ekonomiese middelpunte, wat 354 lewens geëis het en duisende ondernemings gesien het wat geplunder en toegesluit is. Die onrus het die land ongeveer 50 miljard rand ($ 3,3 miljard) se verlore produksie gekos en minstens 150 000 werksgeleenthede in gevaar gestel, volgens die South African Property Owners Association.

Die werkloosheidsyfer in die mees geïndustrialiseerde ekonomie in Afrika was ten minste twee dekades bo 20%, alhoewel die produksie in die vroeë 2000’s met 5% of meer per jaar toegeneem het.

Die vermoë van Suid-Afrikaanse ondernemings om mense te huur word ondermyn deur ‘n onderwysstelsel wat nie oor voldoende vaardighede beskik nie, en streng arbeidswette wat die aanstelling en afdanking van werkers moeilik maak. Die strategie van die apartheidsera om sogenaamde townships, waar baie swart burgers gedwing is om te woon, aan die periferie van stede te plaas, maak dit ook moeilik vir inwoners om toegang tot die formele arbeidsmark te verkry.

Sleutel syfers:

Die finansiesbedryf het 278 000 werksgeleenthede verloor.

Gemeenskap, maatskaplike dienste het 166 000 werksgeleenthede verloor.

Vervaardiging het 83 000 werkgeleenthede verloor.

Konstruksie het 143 000 werksgeleenthede bygevoeg.

Die landbou het 69 000 werkgeleenthede bygevoeg

 

Leave a Reply

error: Content is protected !!