Skip to main content

9 September is Internasionale Fetale Alkoholsindroom-dag (FAS). Suid-Afrika fokus vanjaar op Gqeberha, met die hoogste voorkoms van die FAS in die land.

Die owerhede is bekommerd oor die hoë vlakke van alkoholmisbruik onder swanger vroue in die Oos-Kaap.

Mzukisi Solani, woordvoerder van die provinsiale departement van maatskaplike ontwikkeling, het gesê FAS het 3 miljoen mense in die land geraak. Die Oos-Kaap het die meeste gevalle.

“Die jongste statistiek oor die FAS is ‘n ernstige rede tot kommer vir Suid-Afrika. Uit 187 lande het ‘n wêreldwye studie bevind dat Suid-Afrika die hoogste voorkoms van FAS het, met 111 per 1 000 babas,” het hy gesê.

Hy het bygevoeg dat ten spyte van hierdie kommer, ‘n situasie- en gapingsanalise-studie in opdrag van Unicef ​​bevind dat daar ‘n beperkte openbare bewustheid onder professionele persone en die algemene publiek is oor FAS. Dit het dit moeilik gemaak vir vroeë identifisering en die verskaffing van gepaste ingrypingsdienste.

Hy het gesê die situasie het Siphokazi Lusithi, LUR vir maatskaplike ontwikkeling en adjunkminister van maatskaplike ontwikkeling, Hendrietta Bogopane-Zulu, genoodsaak om ‘n veldtog te lei om die Helenvale-gemeenskap in Gqeberha op te voed oor die gevare verbonde aan die drink van alkohol tydens swangerskap en borsvoeding.

Dit is voorkombaar, maar die skade, veral aan die brein, wat veroorsaak word deur die gebruik van alkohol deur ouers voor babas se geboorte, is permanent.

Solani het gesê dat die veldtog ook deel uitmaak van die nasionale meesterplan vir dwelms, wat die implementering van innoverende voorkomingsprogramme vereis om ‘n samelewing sonder dwelmmisbruik te bereik.

Tans stel die Sentrale Geneesmiddelowerheid ‘n vyfjaarlikse nasionale meesterplan vir medisyne (2018-2022) op volgens die Wet op die Voorkoming en Behandeling van Dwelmmisbruik 2008.

‘FAS word veroorsaak deur swanger vroue wat alkohol inneem, wat dan fisiologiese tekortkominge by die ongebore kind veroorsaak. Kinders wat deur FAS geraak word, kan óf ‘n abnormale voorkoms, klein kopgrootte, kort lengte of onder andere lae intelligensie hê. Dit is voorkombaar, maar die skade, veral aan die brein, wat veroorsaak word deur voorgeboortelike alkoholgebruik is permanent,” het Solani gesê.

Leave a Reply

error: Content is protected !!