Skip to main content

Die OVK het die reëls verbreek en so ‘n reddingsboei vir die ANC gegooi nadat ‘n nuwe datum aangekondig is vir die registrasie van kandidate wat nog nie geregistreer het om vanjaar aan die plaaslike regeringsverkiesings deel te neem nie.

Dit nadat die ANC die vooruitsig gehad om nie die 93 munisipaliteite te betwis waarin hy die sperdatum vir benoemings misgeloop het nie. Só iets het nog nooit voorheen gebeur nie.

Volgens die OVK voorsitter, Glen Mashinini, kon dit toegelaat word nadat dit nie ‘n konstitusionele hofbevel om die verkiesing in Oktober uit te stel kon verseker nie. Hierdie was dan die ideale geleentheid om ‘n aantal wysigings aan die kiesrooster, wat glo nodig was, aan te bring. Dit sluit ook in die behoefte om ‘n nuwe sperdatum vir kandidaatbenoemings vas te stel.

Die OVK kan ‘n struikelblok in die gesig staar, aangesien die DA gesê het dat hy sy prokureurs ingelig het om regspunte te ondersoek om die besluit teë te staan.

Mashinini het gesê dat die kommissie maatreëls getref het om te verseker dat dit aan die bevel van die konstitusionele hof voldoen, en dat ‘n naweek vir kiesersregistrasie ‘n noodsaaklikheid was ‘voor die verkiesing’.

Na afloop van die naweek vir kiesersregistrasie, sal Nkosazana Dlamini Zuma, minister van samewerkende regering en tradisionele sake (Cogta), die nuwe datum van verkiesings bekend maak, het hy gesê.

Die afkondiging sal op 20 September, na die kiesersregistrasie-naweek, gedoen word.

Na die afkondiging van die verkiesingsdatum, sal die kommissie ‘n gewysigde verkiesingsrooster publiseer, wat verkorte tydlyne sal verskaf.

Mosotho Moepya, kommissaris van die OVK, het gesê die OVK verwerp bewerings dat hy die posisie van een party wil bevorder. Hy het gesê dat die kommissie baie moeite gedoen het om diegene te laat verstaan ​​dat hul besluit nie die ANC of ‘n spesifieke party bevoordeel nie.

Die hoofverkiesingsbeampte, Sy Mamabolo, het gesê dat die kommissie ‘tegnies’ gereed sou wees om die kiesersregistrasie-naweek deur te voer, aangesien alle logistieke items – insluitend persoonlike beskermende toerusting – reeds in pakhuise gestoor is.

Hy het ook aangekondig dat aansoeke om spesiale stemme op 20 September sal open en op 4 Oktober sal sluit.

Mashinini het gesê dat die gebruik van spesiale stemme in hierdie verkiesing groter belang sal aanneem vanweë die noodsaaklikheid om stemstasies op die verkiesingsdag uit te skakel.

Cyril Ramaphosa, president van die OVK, het gesê: “Ons glo dat dit in ooreenstemming is met grondwetlike en wetgewende voorskrifte.”

Helen Zille, voorsitter van die federale raad van die DA, het gesê: ‘Terwyl die uitspraak van die konstitusionele hof die belangrikheid van ‘n kiesersregistrasieperiode beklemtoon, wat ons verwelkom, maak ons ​​sterk beswaar teen die gebruik van die venster om kandidaatregistrasie weer oop te maak. Die twee is duidelik van mekaar onderskei. Daar was geen vorige naweek gewy aan kieserregistrasie nie, want dit is in Julie gekanselleer weens die styging in Covid-gevalle.

“Daar was egter ‘n duidelike sperdatum vir kandidaatregistrasie, wat die ANC misgeloop het.”

Leave a Reply

error: Content is protected !!