Skip to main content

Dawid Malherbe, voormalige senior bestuurder van Eskom, se appèl teen sy vonnis van 15 jaar weens bedrog en geldwassery was geslaag.

In 2016 het die Gespesialiseerde Handelsmisdaadhof in Bellville Malherbe tot effektief 15 jaar gevonnis in ‘n saak wat verband hou met kontrakte ter waarde van R65 miljoen wat deur ‘n Eskom-filiaal, PN Energy Services (PNES), uitgekontrakteer is aan sy eie maatskappy, Energy Utility Dienste (EUS).

Malherbe is in 2013 saam met nog ‘n verdagte gearresteer nadat ‘n fluitjieblaser die Valke op hoogte gebring het van onreëlmatighede in die toekenningsproses van die kragvoorsiener, berig News24. Die tweede beskuldigde is immuniteit teen vervolging toegestaan nadat hy ingestem het om teen Malherbe te getuig.

Malherbe se rol in die totstandkoming van die kontrakte tussen die twee entiteite was die grondslag van die bedrogklag teen hom. Malherbe het as sekondêre besturende direkteur van PNES opgetree.

Hy het voorheen probeer om teen sy skuldigbevinding appèl aan te teken by die verhoorhof, maar dit is van die hand gewys. So ook sy versoek aan die regterpresident. Verlof tot appèl is egter deur die Hoogste Hof van Appèl toegestaan, en dit is hoe die saak by die Wes-Kaapse hooggeregshof beland het, vyf jaar nadat hy gevonnis is.

Die uitspraak deur drie regters van die Wes-Kaapse hooggeregshof het die appèl bekragtig en die vorige bevele tersyde gestel en Malherbe en EUS effektief vrygespreek van bedrog en geldwassery.

Die uitspraak verduidelik die konteks waarin die kontrak tussen PNES en EUS tot stand gekom het.

PNES was ‘n volfiliaal van Eskom en het dienste gelewer vir die elektrifisering van Khayelitsha en die Kaapse Vlakte in die Wes-Kaap.

In 2008 het Eskom se beleggings- en finansieskomitee besluit om PNES te verkoop, aangesien hierdie dienste deur die kragvoorsiener self gelewer kon word. Voordat Eskom ten volle kon oorneem, moes die dienste wat deur PNES gelewer sou word, uitgekontrakteer word. Om die vaardighede en kundigheid vir sulke dienste te behou, het EUS ook ingestem om werkers in diens te neem op grond van die diens namens PNES.

Alhoewel daar kommer was oor ‘n moontlike belangebotsing, gegewe Malherbe se aandeelhouding in EUS, het hy met stappe begin om by Eskom te bedank voor die aanvang van die kontrakte wat PNES met EUS gesluit het, lui die uitspraak.

Hy het ook sy belangebotsing verklaar en sy “100%-aandeelhouding in EUS” bekend gemaak. Die kontrakte was van krag totdat Eskom dit in 2010 eensydig beëindig het, maar dit was nie te danke aan beweerde bedrog van Malherbe nie, het die hof bevind.

Leave a Reply

error: Content is protected !!