Skip to main content

Suid -Afrika se voormalige president, 79-jarige Jacob Zuma, is weens gesondheid op mediese parool geplaas, het die departement van korrektiewe dienste Sondag gesê.

Die gevangenisowerhede het verlede maand gesê Zuma, wat ‘n vonnis van 15 maande in die Estcourt-gevangenis uitgedien het weens minagting van die hof, het ‘n ongespesifiseerde operasie ondergaan in ‘n private hospitaal waarheen hy vir waarneming gestuur is.

Zuma kom in aanmerking vir mediese parool ná ‘n mediese verslag wat die departement van korrektiewe dienste ontvang het, lui die verklaring.

“Die plasing van mediese parool vir Zuma beteken dat hy die res van die vonnis tuis sal voltooi. Hy sal aan ‘n spesifieke stel voorwaardes moet voldoen en sal onder toesig wees totdat sy vonnis verstryk,” het die departement bygevoeg.

Sy woordvoerder, Singabakho Nxumalo, het gesê dat Zuma, wat vroeg in Julie tronk toe is, steeds in die hospitaal was, maar hy kan huis toe gaan om mediese sorg te ontvang. Hy het geen besonderhede gegee oor Zuma se siekte, sy paroolvoorwaardes en of sy gesondheid sedert die operasie agteruitgegaan het nie.

Mzwanele Manyi, ‘n woordvoerder van die Jacob Zuma-stigting, het gesê hy verwelkom die besluit van die paroolraad en ‘n meer gedetailleerde verklaring sal na oorleg met Zuma se regspan uitgereik word.

Zuma is tronk toe gestuur omdat hy ‘n konstitusionele hofbevel om getuienis te lewer tydens ‘n ondersoek na korrupsie op hoë vlak gedurende sy nege jaar tot 2018 geïgnoreer het.

Intussen het die burgerregte-groep AfriForum Sondag gesê dat hulle die vrylating van Zuma as ‘n “oortreding van geregtigheid” beskou en gesê dat dit “in bespreking met sy regspan is oor die moontlikheid om aansoek te doen vir ‘n dringende hersieningsaansoek”.

Zuma het 58 dae as gevangene gedien. ‘n Deel van sy gevangenisstraf is in die mediese vleuel by die Estcourt-korrektiewe dienste-fasiliteit deurgebring, en ‘n paar is in ‘n hospitaal buite die gevangenis deurgebring.

Ernst Roets, hoof van beleid en optrede by AfriForum, het gesê: “Die vrylating van Zuma op mediese parool is ‘n baie duidelike teken dat mense in hierdie land steeds behandel word op grond van hul politieke verbintenisse. Dit is ‘n ernstige oortreding van geregtigheid en dit is iets waarteen ‘n baie sterk standpunt ingeneem moet word. ”

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

error: Content is protected !!