Skip to main content

Definisie: Post-Covid sindroom is ‘n wye verskeidenheid nuwe, terugkerende of deurlopende gesondheidsprobleme wat mense vir vier of meer weke kan ervaar nadat hulle die eerste keer besmet is met die virus wat Covid-19 veroorsaak. Selfs mense wat nie Covid-19-simptome gehad het in die dae of weke nadat hulle besmet is nie, kan post-Covid-toestande hê.

Alhoewel die meeste mense met Covid-19 binne weke nadat siekte opgedoen is beter word, ervaar sommige mense post-Covid-toestande. Hierdie toestande kan verskillende tipes en kombinasies van gesondheidsprobleme oor verskillende tydperke hê.

Hierdie post-Covid-toestande kan ook bekend staan ​​as ‘lang Covid, langtermyn Covid, post-akute Covid-19, langtermyn gevolge van Covid of chroniese Covid. CDC en kundiges regoor die wêreld werk daaraan om meer te wete te kom oor die kort- en langtermyn-gesondheidseffekte wat verband hou met Covid-19, wie dit kry, en waarom.

Sommige mense ervaar ‘n reeks nuwe of voortdurende simptome wat weke of maande kan duur nadat hulle besmet is met die virus wat Covid-19 veroorsaak. In teenstelling met sommige van die ander tipes post-Covid-toestande wat slegs voorkom by mense wat ernstige siektes gehad het, kan hierdie simptome gebeur met almal wat Covid-19 gehad het, selfs al was die siekte lig of as hulle nie ‘n aanvanklike simptome van die siekte gehad het nie. Mense meld gereeld dat hulle verskillende kombinasies van die volgende simptome ervaar:

Moeilik asemhaling of kortasem

Moegheid

Simptome wat erger word na fisiese aktiwiteite

Moeilik dink of konsentreer (soms na verwys as ‘breinmis’)

Hoes

Bors- of maagpyn

Hoofpyn

Hart wat vinnig klop (ook bekend as hartkloppings)

Gesamentlike spierpyn

Speld-en-naalde gevoel

Diarree

Slaapprobleme

Koors

Duiseligheid

Uitslag

Gemoed verander

Verandering in reuk of smaak

Veranderinge in periodesiklusse

Sommige mense wat ‘n ernstige siekte met COVID-19 gehad het, ervaar multi-orgaan-effekte of outo-immuun toestande oor ‘n langer tyd, met simptome wat weke of maande na die siekte van Covid-19 duur. Multi-orgaan-effekte kan die meeste, indien nie almal, liggaamstelsels beïnvloed, insluitend hart-, long-, nier-, vel- en breinfunksies. Outo-immuun toestande kom voor as jou immuunstelsel per ongeluk gesonde selle in jou liggaam aanval, wat inflammasie (pynlike swelling) of weefselskade in die aangetaste dele van die liggaam veroorsaak.

Alhoewel dit baie skaars is, ervaar sommige mense, meestal kinders, multisisteem-inflammatoriese sindroom (MIS) tydens of onmiddellik na ‘n Covid-19-infeksie. MIS is ‘n toestand waarin verskillende liggaamsdele ontsteek kan word. MIS kan tot post-Covid-toestande lei as ‘n persoon steeds multi-orgaan-effekte of ander simptome ervaar.

Hospitalisasies vir ernstige siektes soos longverwante siektes, insluitend Covid-19, kan tydens die herstelperiode gesondheidseffekte soos ernstige swakheid en uitputting veroorsaak.

Die gevolge van hospitalisasie kan ook post-intensiewe sorg sindroom (PICS) insluit, wat verwys na gesondheidseffekte wat begin wanneer ‘n persoon in ‘n intensiewe sorgeenheid (ICU) is en kan voortduur nadat ‘n persoon huis toe is. Hierdie gevolge kan ernstige swakheid, probleme met denke en oordeel en post-traumatiese stresversteuring (PTSV) insluit. PTSD behels langtermynreaksies op ‘n baie stresvolle gebeurtenis.

Sommige simptome wat na hospitalisasie kan voorkom, is soortgelyk aan sommige van die simptome wat mense met aanvanklik ligte of geen simptome baie weke na Covid-19 kan ervaar. Dit kan moeilik wees om te weet of dit veroorsaak word deur die gevolge van hospitalisasie, die langtermyn-effekte van die virus of ‘n kombinasie van albei. Hierdie toestande kan ook bemoeilik word deur ander gevolge wat verband hou met die Covid-19-pandemie, insluitend gevolge vir geestesgesondheid as gevolg van isolasie, negatiewe ekonomiese situasies en gebrek aan toegang tot gesondheidsorg vir die bestuur van onderliggende toestande. Hierdie faktore beïnvloed beide mense wat Covid-19 beleef het en diegene wat nie het nie.

Volgens kenners is die beste manier om post-Covid-toestande te voorkom, so gou as moontlik teen Covid-19 ingeënt te word. Covid-19-inenting word aanbeveel vir alle mense van 12 jaar en ouer, ook as jy Covid-19 of ‘n post-Covid-toestand gehad het.

Belangrike maniere om die verspreiding van COVID-19 te vertraag:

Kry so gou as moontlik ‘n entstof teen COVID-19.

Dra ‘n masker wat jou neus en mond bedek om jouself en ander te beskerm.

Bly 6 voet van mekaar af van ander wat nie by jou woon nie.

Vermy skares en swak geventileerde binnenshuise ruimtes.

Was jou hande gereeld met seep en water. Gebruik seepreiniger as seep en water nie beskikbaar is nie.

As jy nog nie ten volle ingeënt is nie, kan jy langtermynkomplikasies voorkom deur jouself en ander teen Covid-19 te beskerm.

Alhoewel mediaberigte berig het dat sommige mense met post-Covid-toestande sê dat hul simptome verbeter het nadat hulle ingeënt is, is studies nodig om die uitwerking van inenting op post-Covid-toestande te bepaal.

Wat CDC doen

CDC werk voort om te identifiseer hoe algemeen post-Covid-toestande is, wie die meeste geneig is om dit te kry, en waarom sommige simptome uiteindelik vir sommige mense verdwyn en vir ander mense langer kan duur. Vinnige en meerjarige studies is aan die gang om die post-Covid-toestande verder te ondersoek. Hierdie studies sal ons help om post-Covid-toestande beter te verstaan en hoe om pasiënte met hierdie langtermyn-effekte te behandel.

Die post-Covid-sindroom kry wêreldwyd toenemende erkenning. Mense met dié toestand het nie meer die lewende SARS-CoV-2-virus wat Covid-19 in hul liggame veroorsaak nie, soos verduidelik deur dokters van Johns Hopkins Medicine. Hulle sal negatief toets vir die virus, maar ervaar steeds verswakkende simptome.

Volgens America’s Long Covid Alliance sal tussen 25 en 35% van die mense, nadat hulle van akute Covid-19 herstel het, aan ‘lang Covid-19’ ly.

In ‘n beleidsopdrag van 2021 deur die Wêreldgesondheidsorganisasie (WGO), met die fokus op die voorbereiding op ‘n post-Covid-sindroom, lui: “Die afgelope jaar het die wêreld die vordering van die Covid-19-pandemie gevolg deur data oor gevalle en sterftes te volg. Ons weet nou dat hierdie slegs ‘n gedeeltelike beeld gee. Baie mense sukkel om van die akute infeksie te herstel, en ly dikwels aan simptome wat weke of maande duur, en in sommige gevalle met gestremdhede wat waarskynlik baie lank kan duur.”

Op die voorpunt van navorsing oor die biologiese meganismes van hierdie toestand in Suid-Afrika is professor Resia Pretorius, hoof van die Departement Fisiologiese Wetenskappe aan die Universiteit Stellenbosch (US), wat saam met haar kollegas hoop om die omvang van ‘lang Covid-19’ te bepaal in Suid-Afrika, asook die langtermyn newe-effekte van die toestand en gepaardgaande mede-morbiditeite verstaan. Hulle kyk ook na die lang uitwerking van Covid-19 op bloedstolling.

Leave a Reply

error: Content is protected !!