Skip to main content

Kanker, hartsiektes of ‘n ernstige besering kom gewoonlik nie in die wêreld van kinders voor nie. Vir sommige ouers is dit egter ‘n moeilike realiteit dat hul kind bedreig word deur ‘n langtermyn-kwaal en dat hulle dan ‘n manier moet vind om dit te hanteer.

Dr. Terri Henderson, ‘n kinderpsigiater wat by Netcare Akeso Kenilworth praktiseer, sê dat kennis en kommunikasie noodsaaklike komponente is in so ‘n gesin se gereedskapstel vir geestesgesondheid.

“As ouer is die gesondheid en veiligheid van jou kind die grootste bron van kommer. Om uit te vind dat ‘n kosbare lewe in gevaar is, veroorsaak ‘n reeks emosies wat redelik normaal is in sulke moeilike omstandighede.”

“Die primêre, mees dominante emosie is skok. Daar sal ook verwarring wees terwyl jy probeer verstaan ​​waarom dit met jou kind gebeur het. Uiteraard sal daar ook ‘n tydperk van woede wees, want al jou verwagtinge vir jou gesin se toekoms is nou omgekeer,” verduidelik dr. Henderson.

“Uiteindelik sal daar ‘n sekere mate van aanvaarding wees terwyl die gesin probeer aanpas, alhoewel daar voortdurende nood te wagte is.” Die erns van die emosionele ervaring sal sterk afhang van die kommunikasie, ondersteuning en verduidelikings wat deur die behandelende mediese span verskaf word,” sê dr. Henderson.

Dimakatso Motiang-Ngoveni, ‘n kliniese sielkundige van Netcare Akeso Arcadia, wys daarop dat ouers en voogde verder moet weet dat hulle eintlik deel is van die span wat mediese sorg aan hul kind bied, aangesien hul teenwoordigheid en ondersteuning van kritieke belang is vir die welstand van die kind.

“As jy die situasie met jou kind en sy of haar broers en susters bespreek, is daar baie aspekte wat in ag geneem moet word en wat miskien nie vanselfsprekend lyk nie. Dit is algemeen dat kinders in hierdie situasie woede en wrok teenoor ander of hulself voel. Hulle kan ook vrees dat hulle hul toestand veroorsaak het deur iets wat hulle gedoen of gesê het. Dit is dus belangrik om kinders van die begin af te verseker dat hulle nie verantwoordelik is nie,” sê Motiang-Ngoveni.

Dr. Henderson merk op dat die reaksie van die kind op die situasie heeltemal sal afhang van wat hulle vertel word en hoe dit aan hulle gekommunikeer word.

“Om dinge sover moontlik normaal te hou, bied ‘n mate van stabiliteit vir die gesin,” sê dr. Henderson.

Terapie vir ouers is ‘n belangrike deel van die hele proses. “Dit is baie voordelig om by ‘n ondersteuningsgroep aan te sluit vir die spesifieke toestand wat ‘n kind het, aangesien dit help om die ouers of voogde gebonde te laat voel aan ander wat die beste weet waardeur hulle gaan.

“Die beste manier vir vriende en familie om ondersteunend te wees, is om beskikbaar en teenwoordig te wees, met ‘n praktiese benadering,” sluit Dr. Henderson af. Motiang-Ngoveni voeg by dat die siek kind soos normaalweg mee gepraat en behandel moet word deur familie en vriende, aangesien enige spesiale behandeling hul selfbeeld kan benadeel, en meer normale interaksies hulle kan help om meer vaardig te voel.

Leave a Reply

error: Content is protected !!