Skip to main content

Die minister van Vervoer, Fikile Mbalula, het ‘n aantal veranderinge vir bestuurslisensies in Suid-Afrika aangekondig in ‘n poging om doeltreffendheid te verbeter en uitdagings in die bestaande lisensiestelsel op te los.

In ‘n mediatoespraak Vrydag het Mbalula gesê dat sommige van die belangrikste veranderinge die volgende sal insluit:

Die oprigting van meer bestuurslisensie-toetssentrums (DLTC’s);

Die bekendstelling van mobiele sentrums en kiosks by besige sentrums

Verlengde werksure vir DLTC’s

Die vermoë van DLTC’s om aanlynbetalings te aanvaar

Die indiening van oogtoetse deur oogkundiges direk aan NaTIS.

“As deel van die uitrol van ‘n reeks dienste om die kliënt se ervaring te verbeter, vorder prosesse om aanlynbetalings bekend te stel en ‘n bankvennoot is reeds aangestel,” het Mbalula gesê.

‘Terwyl ons met die LUR’e ooreengekom het dat die werksure van DLTC’s verleng moet word, het ‘n aantal provinsies uitdagings met betrekking tot oortyd ondervind. In hierdie verband is daar egter aansienlik vordering gemaak.”

Mbalula het ook aangekondig dat die geldigheid van lisensies wat tussen 26 Maart en 31 Augustus 2021 verstryk het, nou tot 31 Maart 2022 verleng sal word.

Aangesien Gauteng die grootste uitdaging is as gevolg van die groot aantal motoriste en die feit dat dit die enigste provinsie is wat die aanlyn besprekingsisteem wyd ontplooi het, is spesifieke aksies geïdentifiseer om uitdagings wat spesifiek vir die provinsie aangaan, aan te pak, het Mbalula gesê.

Gauteng het ernstige kapasiteitsuitdagings ondervind, wat onder meer tot gevolg het dat mense wat hul lisensies wil hernu, nie beskikbaar is nie, het die minister van vervoer gesê.

“Benewens die ingrypings wat die provinsie en die Padverkeersbestuurskorporasie (RTMC) doen om die korrupsie wat die stelsel veroorsaak het, te keer, word ekstra kapasiteit bygevoeg deur die opening van twee bestuurslisensie-toetssentrums wat deur die RTMC in Waterfall Park in Midrand en Eco Park in Centurion bedryf word.

“Hierdie twee sentrums maak hul deure op 1 Oktober 2021 oop en werk sewe dae per week, van 07:00 tot 21:00. Die operasionalisering van hierdie sentrums sal 35,380 hernuwingsgleuwe per maand toevoeg en die kapasiteit van Gauteng vir hernuwingsgleuwe met 48%vergroot,” het Mbalula gesê.

Veranderinge word verwelkom, maar kommer bly bestaan.

Die Automobile Association (AA) het gesê dat die verlenging van die geldigheidsduur van alle lisensies tot einde Maart 2022 ook ‘n welkome stap is, maar dat dit steeds bekommerd is dat die maatreëls nie betyds geïmplementeer kan word vir diegene met vervalde dokumente om dit te hernu nie.

‘Die minister het weer opgemerk dat die probleem nie by motoriste is nie, maar met DLTC’s. Dit is belangrik omdat dit erken dat die stelsel die probleem is, nie motoriste nie.

‘Die ingrypings wat hy aangekondig het, moet nou aan die gang gesit word. Ons is bekommerd dat die tydsraamwerke te druk is en dat baie motoriste sonder die nodige hernuwing in die moeilikheid kan beland, wat in Maart nog ‘n verlenging sal afdwing,’ het die vereniging gesê.

Leave a Reply

error: Content is protected !!