Skip to main content

Hammanskraal was ‘n bakoond van warm gemoedere nadat EFF-lede ‘n vragmotorbestuurder gekonfronteer het. Die bestuurder word daarvan beskuldig dat hy deel was van die ANC se beweerde plan om water wat vir inwoners bestem is, te verkoop.

Die stad Tshwane is verlede week genoodsaak om die werking van die Temba-waterbehandelingsaanleg te beëindig nadat dit onderbrekings en probleme met onderhoud van toerusting ondervind het. Dit het die kwaliteit van die water wat aan gemeenskappe voorsien is, beïnvloed.

Inwoners het gekla dat die water uit hul krane groenbruin van kleur was.

Sedertdien het die stad 50 tot 70 watertenkwaens aan inwoners voorsien voordat die aanleg weer in gebruik was.

Vrydag het EFF-lede in die township beweer dat die meeste vragmotorbestuurders by die ANC aansluit en gesê het dat hulle voordeel trek uit die nood van mense deur water vir R100 vir inwoners te verkoop.

In ‘n video wat op sosiale media te sien is, kan ‘n paar EFF-lede wat party-kleure dra, langs ‘n watertenkwa gesien word, en harde woorde wissel met ‘n groep mense wat glo ANC-lede is.

Die beweerde verkoop van water vind meestal in wyke 76 en 8 plaas.

Baatseba Nchabeleng, wat namens die plaaslike EFF praat, het gesê: ‘Daar is mense wat by die ANC aansluit wat water vir R100 aan die arm gemeenskap van Hammanskraal verkoop, ondanks die feit dat die munisipaliteit water gratis aan inwoners verskaf het.

Nchabeleng het beweer dat daar ‘n paar mense was wat saam met die ANC-lede werk om ‘die waterkrisis in die township te gebruik om mense te manipuleer om deel daarvan te wees’.

‘Hulle mobiliseer vir stemme met behulp van die basiese goedere wat gratis toeganklik vir die mense moet wees,’ het sy gesê.

Sy het Tshwane stadsraad ook gekritiseer omdat hulle nie betyds kon kommunikeer oor die implementering van hul watertoevoerstrategie nie.

“Om in Hammanskraal te bad is ‘n luukse; selfs om die skottelgoed te was is ‘n luukse as gevolg van waterskaarste. Ons het gesê dat daar in Kekana Gardens (deel van Hammanskraal) ‘n gemeenskaplike tenk is wat gebruik kan word om water te stoor sodat mense water kan haal sonder om water te koop,” het Nchabeleng gesê.

Nadat sy gevra is om die naam van die ANC-lede wat agter die verkoop van water sit bekend te maak, het sy gesê: ‘Dit is ANC-lede wat ons ken, en ons gaan hulle nie in die openbaar noem nie, om litigasie teen ons te vermy.’

Die streeksekretaris van die ANC, Eugene “Bonzo” Modise, het Saterdag gesê hy is bewus van die video, maar hy gaan nie kommentaar lewer oor die beskuldigings teen die ANC-lede voordat hy die feite vasgestel het nie.

Tshwane MMC vir nutsdienste Phillip Nel het gesê dat die herstel- en instandhoudingswerk by die Temba-aanleg binne die vasgestelde tyd voltooi is, berig Pretoria News.

“Om die spoelproses te help, het ons ook spanne ontplooi om die reservoirs skoon te maak om te help met die herstel van die watertoevoer.”

Hy het gesê dat die spoelproses steeds tot gevolg sal hê dat verkleurde water vrygestel word namate die bedryfskapasiteit herstel word.

‘Dit is normaal en word verwag; inwoners moet nie bekommerd wees as daar verkleurde water by hul krane uitkom nie, want dit sal uiteindelik helder word,” het hy gesê.

Oor die beweerde verkoop van water het hy gesê dat hy geen klagtes daaroor ontvang het nie, maar het streng gesê dat niemand vir die water wat deur die metro versprei word, betaal moet word nie.

Hy het diegene wat kla aangemoedig om sulke voorvalle by die plaaslike streekkantoor aan te meld sodat die sake ondersoek kan word.

Hy het gesê dat mense die registrasienommer van die vragmotor wat na bewering by die verkoop van water betrokke is, kan afneem en dit aan die Stad kan rapporteer, tesame met die plek waar dit opgemerk is.

Oor bewerings dat die ANC-lede agter die beweerde verkoop van water staan, het Nel gesê: ‘Ek wil nie mense noem nie, maar ek weet dat daar plaaslike belangegroepe en sakeforums is wat die proses probeer oorheers. Ek kan nie gesaghebbend daaroor praat nie, want ek het nie eerstehands inligting oor die voorval nie.”

Leave a Reply

error: Content is protected !!