Skip to main content

Ethereum en Bitcoin het byna huishoudelike name geword. Alhoewel hulle dikwels in tandem genoem word, is hulle glad nie dieselfde nie.

Bitcoin is geskep as ‘n alternatiewe, gedesentraliseerde geldeenheid.

Ethereum put inspirasie uit Bitcoin, maar het groter aspirasies: om ‘n sagtewareplatform te skep wat nie net kripto-geldeenhede ondersteun nie, maar enige soort gedesentraliseerde toepassing wat sonder ‘n derde party gebruik kan word, sodat mense meer beheer oor hul data kan kry.

Wat is Ethereum?

Ethereum is ‘n oopbron, gedesentraliseerde rekenaarplatformnetwerk. Die Ethereum-netwerk werk soos die Bitcoin-netwerk deurdat dit gebou is op blokketting-tegnologie, in wese ‘n digitale openbare grootboek waar finansiële ooreenkomste geverifieër en volledig deur sagteware gestoor kan word sonder inmenging van ‘n derde party.

Die maklikste manier om aan die Ethereum-netwerk te dink, is as ‘n veilige databasis wat vir almal toeganklik is. As nuwe ‘blokke’ gegewens bygevoeg word, word dit kriptografies ‘vasgeketting’ aan ‘n ouerblok, wat die veranderinge effektief onverwerkbaar maak, m.a.w. dit kan nie verander word nie.

Ethereum word beskou as een van die grootste kripto-geldeenhede (naas Bitcoin), want eter is die tweede grootste kripto-geldeenheid naas bitcoin deur markkapitalisasie.

Die proses om kriptokurrency te ontgin, staan ​​bekend as bewys van ‘werk’. Ontwikkelaars van Ethereum het egter planne om ‘n alternatiewe metode te gebruik, naamlik bewys van ‘belang’, wat minder energie verg en mynbou meer toeganklik maak.

Maar wat Ethereum vir gebruikers en entoesiaste so opwindend maak, is die netwerk se potensiaal om meer te doen as om net finansiële transaksies te hanteer. Ethereum neem die Bitcoin-blokketting verder deur ontwikkelaars toe te laat om programme (bekend as ‘slim kontrakte’) uit te voer wat enige soort gedesentraliseerde toepassing (bekend as ‘dApps’) kan huisves.

“Bitcoin was die pionier van blokketting-tegnologie wat gebruik is om ‘n eweknie-na-eweknie-betaalstelsel te skep,” sê Jacob Wade, ‘n finansiële afrigter en president van iHeartBudgets. “Ethereum gebruik soortgelyke blokketting-tegnologie, maar het die moontlikheid bygevoeg om gedesentraliseerde toepassings bo-op sy platform te skep.”

Mense het reeds ‘n verskeidenheid dApps op Ethereum geskep en bekendgestel, waaronder speletjies, markte vir digitale kuns en gedesentraliseerde finansies (DeFi)-programme.

Hoe werk Ethereum?

Ethereum werk deur rekenaarkrag te gebruik om die netwerk aan te dryf. In die praktyk beteken dit dat mense en organisasies hul rekenaars gebruik om spesifieke sagteware of nodusse uit te voer. Almal kan hul rekenaar opstel om ‘n nodus aan die gang te kry.

“Ethereum maak staat op nodusoperateurs om transaksies op die Ethereum-netwerk te verwerk,” sê Wade. “Hierdie operateurs vra ‘n fooi vir die bestuur van die hardeware en sagteware wat nodig is om hierdie transaksies te vergemaklik.”

Die fooie word gasfooie genoem omdat dit die netwerk aan die gang hou. En hulle word in eter (ETH) betaal.

Die dApps maak verbinding met die Ethereum blokketings met ‘slim kontrakte’, wat meer soos rekenaarprogramme lyk as kontrakte in die tradisionele sin van die woord.

“Slim kontrakte is klein programme wat op die Ethereum-blokketting gestoor word, wat self kan funskioneer wanneer dit aan sekere voorwaardes voldoen word,” sê Robert Farrington, stigter van The College Investor. ” ‘n Goeie manier om dit te beskryf, is dat die dApp die voorkant van die program is, en die slim kontrak die agterkant van die program is.’

DApps maak ook staat op die gedesentraliseerde en ‘open-source’ Ethereum-netwerk en kan nie deur ‘n enkele entiteit beheer word nie. Trouens, sodra ‘n dApp by die Ethereum-platform gevoeg is, kan dit nie verwyder word nie – selfs al wil die oorspronklike skepper dit verwyder of heeltemal ontbind.

Die gedesentraliseerde stelsel kan lei tot meer anonimiteit vir gebruikers, wat moontlik pseudoniem dApps kan gebruik. En dit kan ook lei tot minder beheer en sensuur van derde partye, insluitend korporasies en regerings.

Is eter dieselfde as Ethereum?

Ethereum en eter werk saam, maar dit is nie dieselfde nie. “Ethereum is die tegnologie, en eter is die werklike kripto-geldeenheid,” verduidelik Farrington. ‘Jy kan aan eter dink as die werklike ‘kontant’ of brandstof wat die Ethereum-netwerk dryf.

As u in Ethereum wil belê, kan u eter koop op ‘n cryptocurrency -uitruil. U kan ook eter gebruik om ander produkte of dienste te koop, soortgelyk aan hoe u bitcoins en ander geldeenhede kan gebruik. Ether kan ook moontlik ‘n ‘waarde -winkel’ wees, soortgelyk aan hoe u goud wil koop en hou.

‘N Kort geskiedenis van Ethereum

Ethereum is oorspronklik bedink deur Vitalik Buterin, wat ‘n inleidende witskrif oor die idee gepubliseer het in 2013. Die basiese idee was om voort te bou op die blockchain -tegnologie wat Bitcoin gebruik om ‘n gedesentraliseerde en programmeerbare platform te skep.

Hier is ‘n paar belangrike oomblikke in die geskiedenis van Ethereum na die oorspronklike ontstaan:

 • 2014: Ether word vir die eerste keer verkoop en mense kon aanvanklik 2 000 eter vir een bitcoin koop. Die Ethereum blockchain het die volgende jaar in die openbaar bekendgestel.
 • 2016: Die gedesentraliseerde outonome organisasie (DAO) hack lei tot ‘n meningsverskil oor die vraag of mense die geld wat hulle verloor het, moet terugkry. Die gevolglike DAO -vurk lei tot die skepping van Ethereum Classic – ‘n voortsetting van die oorspronklike blockchain – en Ethereum.
 • 2017: Gewilde bekendstelling van dApps, insluitend die CryptoKitties -speletjie. Die prys van ETH het gedurende 2017 gestyg van ongeveer $ 8 (R21) tot meer as $ 700 (R10,640).
 • 2021: Die Londense harde vurk maak verskeie belangrike veranderinge, waaronder EIP-1559, wat netwerkgelde meer voorspelbaar maak en die aanbod van eter verminder.

Vurke van Ethereum

Ethereum het ook verander sedert dit die eerste keer bekendgestel is. “As blockchain -tegnologie verander (of opgradeer), kan ‘n vurk voorkom – net soos ‘n vurk in die pad,” sê Farrington. “As dit gebeur, kan dit ‘n sagte vurk of harde vurk wees.”

Oor die algemeen is daar wat in Ethereum bekend staan ​​as sagte vurke en harde vurke:

 • Sagte vurke kan klein veranderinge wees wat agteruit versoenbaar is. Node -operateurs kan verbind bly met die blockchain, maar hulle is aansporings om na die nuutste weergawe op te gradeer as hulle wil aanhou om eter te verdien.
 • Harde vurke is groot opgraderings wat die stelsel aansienlik kan verander en nie agteruit versoenbaar is nie. Node -operateurs moet oorskakel na die nuutste weergawe om die blockchain aan die gang te hou. Of as daar ‘n meningsverskil is, kan ‘n skeuring tot twee mededingende blokke lei.

Dikwels word veranderinge voorgestel en bespreek in ‘n poging om konsensus te vorm voordat ‘n verandering aangebring word. Daar is byvoorbeeld ‘n meervoudige opgradering van Ethereum 2.0, wat moontlik aan die einde van 2021 of vroeg in 2022 voltooi kan word.

Ethereum vs Bitcoin

Ether en bitcoin is albei gewilde kripto -geldeenhede wat staatmaak op blockchain -tegnologie, maar hulle is verre identies.

“Ethereum is ook ‘n tegnologieplatform wat slim kontrakte moontlik maak – wat baie verskil van Bitcoin, wat in wese net ‘n waardewaarde is,” sê Farrington. “Hierdie aspek van slim kontrakte op Ethereum ontsluit baie moontlike gebruiksgevalle wat u nie met Bitcoin kan doen nie.”

Ethereum Bitcoin

 • Dit is ‘n open-source platform gebou met blockchain-tegnologie wat die ether-kripto-geldeenheid gebruik.
 • Ontwikkelaars kan dApps op die Ethereum -netwerk skep en bestuur.
 • Die totale aantal potensiële eters is nie vooraf bepaal nie. • Dit is ‘n kripto -geldeenheid wat gebou is met behulp van blockchain -tegnologie.
 • Dit word hoofsaaklik gebruik om waarde te stoor of om goedere en dienste te koop.
 • Daar is ‘n beperkte aantal bitcoins wat geskep kan word.

Is Ethereum ‘n goeie belegging?

Dit hang af. Daar is geen regte antwoord vir almal wat in Ethereum wil belê nie. Die belangrikste ding om te weet is dat dit, soos enige belegging, riskant is en dat dit as sodanig oorweeg moet word voordat dit by enige portefeulje gevoeg word.

Ether word al hoe meer beskikbaar en daar is baie geraas in die nuus oor die stygende waarde – maar dit is altyd belangrik om nie te veel in die spekulasie te raak nie.

‘Dit kan ‘n doel in ‘n portefeulje dien, maar dit moet ‘n baie klein bedrag wees en as baie spekulatief beskou word,’ sê Farrington. “Dit is ook belangrik om daarop te let dat dit nog baie vroeg is – hoewel die tegnologie belowend is, is dit onbekend watter tegnologie op die lange duur kan wen.”

Leave a Reply