Skip to main content

Orale voorbehoedmiddels, algemeen bekend as ‘die pil’, is een van die medisynes wat vroue die algemeenste gebruik. Alhoewel dit die bekendste is as ‘n gerieflike vorm van geboortebeperking, word hierdie tipe medikasie ook gereeld voorgeskryf om vroue met ‘n verskeidenheid ander gesondheidskwessies te help. ‘n Huisarts en apteker deel hul perspektiewe oor wat elke vrou moet weet.

“Die pil is nie net vir geboortebeperking nie. Dit kan ook gebruik word vir die voorkoming of behandeling van aknee, die vermindering van menstruasiepyn en simptome van pre-menstruele sindroom, sowel as die regulering van ‘n vrou se menstruasie,” sê die apteker Prudence Masemola van Medipost Pharmacy, die grootste nasionale koerierapteek in Suid-Afrika.

“Orale voorbehoedmiddels word voorgeskryf om fisiologiese hormonale meganismes in die liggaam te beheer.” sê Dr Sharmistha Heeralal, ‘n konsultant by die Contro-doktornetwerk.

Masemola voeg by dat die meeste orale voorbehoedpille met ‘n daaglikse kalender verpak is om vroue te help om hul medikasie in verband met hul maandelikse siklus te volg. Dit sluit in placebo-pille, dikwels in ‘n ander kleur, vir ‘n paar opeenvolgende dae elke maand sodat die liggaam menstruele vloei kan vrystel.

“Vir spesiale geleenthede, soos ‘n vakansie of sportbyeenkoms, kan vroue hul menstruasie veilig oorslaan deur nie die placebo-pille te drink nie en eerder met die aktiewe pille voort te gaan. Alhoewel dit nie te gereeld gedoen moet word nie, is dit ‘n baie gerieflike opsie vir tye wanneer jy aktiwiteite beplan wat andersins deur menstruasie belemmer kan word,” sê sy.

“Soos met ander medikasie, verskil almal se ervaring en is daar moontlike newe-effekte, hoewel baie glad nie simptome sal ervaar nie. Naarheid, ‘n paar siektes van die spysverteringskanaal, hoofpyn, gewigstoename, deurbraakbloeding, pre-menstruele simptome soos teer borste en oorgeslaande menstruasie word die algemeenste ervaar. Die meeste newe-effekte verdwyn na die eerste twee weke, maar as die simptome voortduur, moet die vrou haar dokter spreek.”

“Elke vrou wat orale voorbehoedmiddels oorweeg, moet ook daarvan bewus wees dat daar ‘n baie klein risiko is vir ernstige newe-effekte wat verband hou met toestande wat veroorsaak word deur bloedklonte, bekend as trombo-emboliese siektes, insluitend ‘n groter risiko vir beroerte. Pamflette in dié medisyne bevat besonderhede oor moontlike risiko’s,” sê Masemola.

Swangerskap moet uitgesluit word voordat ‘n vrou die pil begin drink. Vroue met ‘n geskiedenis van trombo-emboliese afwykings, ongediagnoseerde abnormale genitale bloeding of gereelde hoofpyn, moet seker maak dat hul behandelende dokter bewus is van hierdie faktore, aangesien dit kan beteken dat die pil nie die regte keuse is vir hulle nie. Dieselfde geld vir vroue met borskanker of eierstokkanker en estrogeenverwante afwykings, of ‘n familiegeskiedenis van hierdie toestande.

Orale voorbehoedmiddels word in Suid-Afrika as skedule drie medisyne geklassifiseer, wat beteken dat dit slegs op voorskrif van ‘n dokter beskikbaar is.

“Die pil moet elke dag ongeveer dieselfde tyd geneem word sodat dit optimaal kan werk,” sê Dr Heeralal.

“Onthou dat sodra jy besluit om op te hou om orale voorbehoedmiddels te gebruik, dit soms ‘n paar maande kan neem voordat jou maandelikse siklus weer normaal word, sodat bevrugting kan plaasvind. As ‘n swangerskap nie verlang word nie, moet alternatiewe voorbehoedmetodes begin word as jy ophou om die pil te neem,” sluit Masemola af.

Leave a Reply