Skip to main content

Bheki Cele, minister van polisie, het die misdaadstatistieke vir die eerste kwartaal 2021/2022 gepubliseer. Dit toon ‘n skerp toename in kapings.

Anders as vorige verslae, het die Suid-Afrikaanse Polisiediens (SAPD) gekies om die misdaaddata met Q1 2019 in plaas van Q1 2020 te vergelyk om die Covid-19-pandemie en die inperking in te sluit, berig BusinessTech.

“Ons kan nie dieselfde tydperk van hierdie jaar en verlede jaar vergelyk nie, as gevolg van die abnormale misdaadneigings, wat veroorsaak word deur die verskillende vlakke van inperking, as ons hierdie misdaadbeeld wat ons vandag aan u voorlê, wil verstaan,” het Cele gesê.

‘Alhoewel ons nie die hoë en onnatuurlike syfers onder die mat sal vee nie, sal ons eerder ‘n holistiese beeld na vore bring van die vergelyking van die misdaadsyfers van 2021/22 met ‘n ‘normale tydperk’ twee jaar gelede, waar daar geen inperking was nie.

Ondanks hierdie verskil, toon die data ‘n duidelike toename in kapings in Suid-Afrika in vergelyking met 2019 en namate die land die beperkings in 2020 verlig het.

Die data toon dat verswarende rooftogte soos motorkaping met 92,2% toegeneem het in vergelyking met die eerste kwartaal van 2019. Ter vergelyking het motorkaping met 13,1% toegeneem in vergelyking met die eerste kwartaal van 2020.

Die mees opvallende neiging kan gesien word in die impak van verskillende inperkvlakke, aangesien die land aan die einde van Maart 2020 (394 kapings) na vlak 3 in Junie (1,376 kapings) oorgeskuif het.

‘n Soortgelyke neiging was omgekeerd, aangesien die land ‘n groot aantal kapings tydens vlak 1 in Mei 2021 (1,775 kapings) gesien het, en dit daal tot 1,675 kapings toe die land in Junie na ‘n vlak 3 beweeg het.

Cele het gesê dat vlak 5-inperking in werklikheid ‘n ‘misdaadvakansie’ vir Suid-Afrika was.

‘Die misdaadvakansie is lankal verby, en hierdie syfers behoort ons te help en ons vasberadenheid te versterk.

“Die syfers wat so verhoog is, moet ook die operasionele reaksies van die SAPD verskerp om Suid-Afrika veiliger te maak vir almal wat daarin woon.”

Net soos met die land se ander belangrike statistieke oor misdade, is die meerderheid van die gevalle in die mees bevolkte gebiede aangemeld.

Die meeste gevalle van kaping is in Gauteng aangemeld (2 704), gevolg deur die KZN (820) en die Wes-Kaap (589). Die meeste van hierdie kapings vind plaas in ‘townships’, gevolg deur gewone woonbuurte.

Phillipi-Oos in die Wes-Kaap het die meeste kapings (78) aangemeld, gevolg deur Sandton in Gauteng (68) en Nyanga in die Wes -Kaap (67).

Data wat deur die voertuigopsporingsonderneming Tracker in Augustus gepubliseer is, toon dat die aard van voertuigmisdaad verander namate kapers meer brutaal en desperaat word.

Kaping neem die afgelope drie jaar toe en is nou meer algemeen as diefstal van voertuie, sê Duma Ngcobo, bedryfshoof van Tracker South Africa.

Kaping behaal ‘n hoër persentasie van die misdaadbedrywighede in 2021 in vergelyking met diefstal, gemiddeld ‘n verdeling van 54/46%.

‘Die neiging tot kaping is waarskynlik ‘n opportunistiese taktiek, met ‘n merkbare toename in voertuie wat gerig is op hul vragte, veral verbruiksgoedere wat vinnig kan verkoop.

‘Bestuurders wat groot hoeveelhede kontant dra, word ook geteiken. Suid-Afrikaners moet versigtig wees en waaksaam bly, veral as hulle terugkeer huis toe van inkopies of as goedere wat aanlyn gekoop word, by hul huise afgelewer word. Kapings is dikwels gewelddadig, en daar is gevalle waar gyselaars geneem word,” het Ngcobo gesê.

Ander taktieke sluit in misdadigers wat hulself voordoen as wetstoepassers om kapings te pleeg, ‘n metode wat ook bekend staan ​​as blouligrooftogte, het hy gesê.

“Misdadigers pleeg ook voertuigdiefstal met behulp van aanlyn-verkoopplatforms, waar verkopers goedere oorhandig nadat hulle ‘n vals betaling ontvang het.

‘Soms maak misdadigers asof daar iets fout is met jou voertuig, ‘n metode wat bekend staan ​​as om iets ‘te merk’. Hulle oorval dan bestuurders wat langs die pad stop of diegene wat rylopers oplaai,” het Ngcobo gesê.

Leave a Reply

error: Content is protected !!