Skip to main content

Die gebrek aan wetgewing oor heuningproduksie beteken dat sommige gewetenlose produsente hul heuning met goue stroop meng, en ‘n ander bottel is weer ‘n mengsel heuning vanoor die hele wêreld wat in SA land omdat dit goedkoper is as plaaslik vervaardigde weergawes.

Dit is beslis nie die geval met Beelal nie, ‘n rou ongepasteuriseerde organiese heuning uit korwe in die hartjie van die fynbosstreek in die Wes-Kaap. Dit het onlangs platinumstatus gekry – ja, hoër as goud – tydens die London Honey Awards in 2021. Dit was een van slegs 44 wêreldwye heuning wat hierdie eer ontvang het.

Dit word vervaardig deur die Beilal Khan en sy gesin. Te danke aan Beilal se reise het hulle geleer oor verskillende variëteite heuning. Waar hy ook al gegaan het, sou hy ‘n pot heuning as ‘n aandenking huis toe bring.

‘n Onlangse verhuising na Kaapstad het Beilal aangemoedig om ‘n byeboerdery te begin, met die trekpleister die unieke fynbos in die omgewing.

Sy dogter, Sana, ‘n 20-jarige student wat die administratiewe kant van hul heuningonderneming bestuur, vertel van die opgewondenheid van haar pa se eerste oes uit hul eie korwe in September verlede jaar.

Dit was die diep aromatiese, donkerkleurige en digte heuning uit hul oes in Januarie wat hulle gedwing het om ‘n monster na ‘n gespesialiseerde laboratorium in Duitsland te stuur vir ontleding. Die resultate bevestig wat hulle vermoed: dit was ‘n uitstekende en unieke blomheuning.

Dit het hulle die nodige vertroue gegee om aan die London International Honey Awards deel te neem.

Sana sê: ‘Dit was ons eerste inskrywing en dit was duur om dit na die Verenigde Koninkryk te stuur. Toe die inperking beteken dat die toekennings uitgestel word, het ons bekommerd geword dat die kompetisie nooit sou plaasvind nie, en ons het voortdurend na die webwerf gekyk vir uitslae,” het sy gesê.

‘Ons het aanhou kyk na die laer rang van die resultate – die silwer en brons – sonder om te dink dat ons iets hoër sou kry.’

In plaas daarvan het hul heuning die beste eer gekry: die platinumgradering beteken dat dit tussen 95,5% en 100% deur die beoordelaars behaal is.

Sedert hul oorwinning gons Beelal se heuningverkope. Hul bekroonde heuning is in beperkte hoeveelhede beskikbaar vir R300 per bottel aanlyn, of op die Neighbourgoods Market in Woodstock, Kaapstad, op Saterdae.

Leave a Reply

error: Content is protected !!