Skip to main content

As ons gedink het Suid-Afrikaanse lesers is eng, dan bewys die Amerikaners ons verkeerd.

Volgens The Banned Books Week Coalition, wat ‘n jaarlikse geleentheid is, en vanjaar plaasvind tussen 26 September en 2 Oktober 2021, ‘verenig boeke mense, en verdeel sensuur mense’.

Hulle poog jaarliks om inklusief te wees wat verbode onderwerpe betref, en om die maniere waarop boeke en inligting mense bymekaarbring te beklemtoon, hoe dit individue help om hulself in die verhale van ander te sien en die ontwikkeling van empatie en begrip te bevorder vir mense uit ander agtergronde.

Die koalisie se lys van verbande boeke hierdie jaar bevat titels wat rassisme en rasse-geregtigheid aanspreek, sowel as dié wat die verhale van swart, inheemse of bruin mense gedeel het. Soos met vorige jare, het LGBTQ+ -inhoud ook die lys oorheers:

Hulle sal hierdie boeke vanjaar bespreek: (Die redes vir die ban volg na die titels.)

  1. George deur Alex Gino. Verban en beperk vir LGBTQIA+ -inhoud, in stryd met ‘n godsdienstige standpunt, en weerspieël nie ‘die waardes van ons gemeenskap’ nie.
  2. Stamped: Racism, Antiracism, and You deur Ibram X. Kendi en Jason Reynolds. Verbode weens die openbare verklarings van die skrywer en weens bewerings dat die boek ‘selektiewe insidente bevat’ en nie rassisme teen alle mense bevat nie.
  3. All American Boys deur Jason Reynolds en Brendan Kiely. Verbied weens vloekery, dwelmgebruik en alkoholisme en omdat dit negatiewe opvattings teen die polisie  bevorder, verdelende onderwerpe bevat en ‘te sensitief is’.
  4. Speak deur Laurie Halse Anderson. Verbied en beperk omdat dit vermoedelik ‘n politieke standpunt bevat, word beweer dat dit bevooroordeeld is teenoor manlike studente, en dit bevat verkragting en vloekery.
  5. The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian deur Sherman Alexie. Verban vir vloekery, seksuele verwysings en bewerings van seksuele wangedrag van die skrywer.
  6. Something Happened in Our Town: A Child’s Story about Racial Injustice deur Marianne Celano, Marietta Collins en Ann Hazzard, geïllustreer deur Jennifer Zivoin. Verban oor ‘verdelende taal’ en omdat dit verdink word dat dit antipolisie-sienings bevorder.
  7. To Kill a Mockingbird deur Harper Lee. Verbode vir rasse-beledigings en hul negatiewe uitwerking op studente, met ‘n ‘wit verlosser’-karakter en die persepsie daarvan oor die swart ervaring.
  8. Of Mice and Men deur John Steinbeck. Verbode oor rassistiese beledigings en rassistiese stereotipes en die negatiewe uitwerking daarvan op studente.
  9. The Bluest Eye deur Toni Morrison. Verbode omdat dit as seksueel eksplisiet beskou is en seksuele mishandeling van kinders uitbeeld.
  10. The Hate U Give deur Angie Thomas. Verbode oor vloek, en omdat dit vermoedelik ‘n antipolisieboodskap is.

Leave a Reply

error: Content is protected !!