Skip to main content

Vyf van die Noordwes-provinsie se munisipaliteite wat die swakste gevaar het, is deur die kabinet ontbind. Die tussentydse provinsiale kommitee het Dinsdag gesê dat daar nie ‘n enkele stabiele munisipaliteit was nie, of een waarop hy trots is nie.

Verlede maand het Tsakani Maluleke, ouditeur-generaal, verskeie Noordwes-provinsie munisipaliteite gemerk as ‘op die rand van ineenstorting’. Slegs 27 landwyd het skoon oudits behaal berig TimesLive.

Die provinsie kon as gevolg van parallelle regeringstrukture nie basiese dienste lewer nie en kon nie finansiële en grondwetlike verpligtinge nakom nie. Dit nadat dit in 2018 onder artikel 100 van die grondwet geplaas is ná die ineenstorting van bestuurstelsels en strukture, wat tot sosiale onrus en arbeidsonrus gelei het.

Die IPC-koördineerder, Hlomani Chauke, het egter gesê dat hulle vol vertroue is dat die voormalige strydperd, Bushy Maape (64), die provinsie sal omkeer.

“Nadat die ANC behoorlik gekyk het na hierdie uitdagings, het die ANC tot die gevolgtrekking gekom dat ons beslis iemand anders moet laat inkom om te vertrek waar kameraad Job Mokgoro opgehou het.

“Dit is ‘n normale partyreëling en ons glo baie sterk dat kameraad Bushy dit sal oorneem en sy energie sal toespits op die lewering van wat die ANC gesê het dat dit vir die mense van Noordwes sou doen,” het Chauke gesê.

Hy het kritici oor Maape se ouderdom gekap en gesê dat hy bo redelike twyfel bewys het dat hy geskik was vir die pos, gegewe sy rekord en kwalifikasies.

Maape het as oorwinnaar uit die stryd getree nadat hy meegeding het teen twee ander kandidate, die speaker van die wetgewer, Suzan Dantjie en lid van die uitvoerende raad vir finansies, Motlalepula Rosho. Daar word gesê dat die drietal deur ‘n intensiewe onderhoudsproses deur die top-ses van die party onderwerp is.

Die provinsie het erken dat die grootste uitdaging die ineenstorting van munisipaliteite is.

‘Daar is nie ‘n enkele munisipaliteit waarop ons in die NW kan trots wees nie; ons mense het nie water nie, daar is geen paaie nie, daar is geen huise nie, jongmense is werkloos, hulle neem dwelms … so ons moet ingryp op daardie vlak. Ons kan nie terugsit en ‘n leier in die regering hê wat nie kan doen wat die ANC sê ons moet doen nie …”

Die aankondiging van die party kom nadat ‘n handjievol ondersteuners van Mokgoro bymekaar gekom het in protes, paaie versper en bande brand terwyl hulle griewe uitlê oor die afdanking van die premier. Sommige het gedreig om ‘die provinsie af te brand’ as die ANC voortgaan met sy verwydering.

Mokgoro is in 2018 aangestel nadat destydse premier Supra Mahumapelo en bondgenoot uitgetree het, wat faksionalisme in die provinsie veroorsaak het.

Gevra of die party nie bang is vir onstabiliteit as gevolg van Mokgoro se afdanking nie, het Chauke gesê dit is ‘n noodsaaklike ingryping vir die mense van Noordwes.

‘Terwyl ons praat, is dit die mense van Noordwes wat swaarkry en die ANC kan nie agteroor sit nie, want ons sal gesien word as iemand wat onstabiliteit skep. Ons moet optree, en dit is die ingryping wat die ANC doen. En ek dink dit is waarom ons hierdie oproep doen om te sê dat die mense van NW met ons moet saamwerk,” het hy gesê.

Oor die redes vir die afdanking van Mokgoro het Chauke gesê dat die uittredende premier dissiplinêre aanklagte in die gesig staar, onder meer omdat hy gehelp het om ‘n opposisiekandidaat vir ‘n pos in die wetgewer te kies. Sy partylidmaatskap is vroeër vanjaar opgeskort omdat hy nie die party se wette gehoorsaam het nie.

Onlangs het die uittredende premier die instruksies geïgnoreer om Lenah Miga aan te stel as die LUR vir samewerkende regering, menslike nedersettings en tradisionele aangeleenthede. In plaas daarvan het hy Mmoloki Cwaile aangestel, ‘n kandidaat wat nie deur die IPC aanbeveel word nie.

Chauke het gesê die party sal nie toelaat dat leiers die party se instruksies minag nie.

Terwyl sommige beweer dat Mokgoro meer geskik was vir die pos as Maape, het die IPC sy dank uitgespreek vir sy pogings om die provinsie om te draai en gesê dat hy ‘in ‘n ander posisie’ ontplooi sou word.

‘Die IPC wil ook die uittredende premier bedank vir sy uitstekende werk om die provinsiale regering gedurende die mees onstuimige tye as premier te begelei. Sy administratiewe vaardighede gaan nie verlore vir die mense van ons provinsie nie, en die ANC sal daarby baat vind,” het hy gesê.

Mokgoro moet nog bedank as premier en lid van die wetgewer, terwyl Maape na verwagting later in die week ingesweer sal word.

Leave a Reply

error: Content is protected !!