Skip to main content

Gaan Suid-Afrikaners ook Zambië se voorbeeld volg en ons korrupte regering uitstem?

Die leier van ActionSA, Herman Mashaba, het die president van Zambië, Hakainde Hichilema, gelukgewens nadat hy Maandag as wenner van die omstrede presidentsverkiesing aangewys is.

“Zambiërs, net soos Suid-Afrikaners, was gatvol met die uittredende president van Zambia, Edgar Lungu, se vorige administrasie nadat hulle onder hoë werkloosheid gebuk gegaan het as gevolg van swak ekonomiese bestuur, hoë werkloosheid en sosio-politieke onrus,” het die uitgesproke Mashaba gesê.

“Suid -Afrikaners moet nie net hierdie uitkoms saam met die mense van Zambië vier nie; ons moet die potensiaal daarvan erken as ‘n voorbeeld wat ‘n nuwe era van hervorming en aanspreeklikheid inlei op ons kontinent en hier tuis.”

Mashaba, die voormalige burgemeester van Johannesburg, het ook die mense van Zambië gelukgewens met die verandering.

Inwoners van Lusaka het in ekstase op die strate van die hoofstad gejil nadat die Zambiese sakemagnaat en die veteraan van die opposisie, Hakainde Hichilema, ‘n oorwinning behaal het in bitter omstrede presidentsverkiesings.

Lungu het aan die nederlaag toegegee en hom verbind tot ‘n vreedsame oorgang van mag in Zambië.

“ActionSA wens Zambië se Hakainde Hichilema wat as die president verkies is, sowel as die Zambiese mense, geluk. Hichilema, ‘n sakeman voordat hy die politiek betree, staan ​​voor die enorme taak om weer een van die armste lande ter wêreld se ekonomiese vooruitsigte op ‘n meer positiewe baan te verander,’ het hy gesê.

‘Na berig word hy wyd ondersteun deur die jeug van Zambië, dus het een van Afrika se suksesvolle demokrasieë getoon dat vrye en regverdige verkiesings, met ‘n hoë stemopkoms, te midde van die Covid-19-pandemie wel kan plaasvind’.

Mashaba het gesê Suid -Afrikaners het baie om by Zambiërs te leer.

” ‘n protes vir hoop en verandering in die land; dit is hoe die verkiesing in Zambië gesien moet word. Suid -Afrikaners behoort ‘n blaadjie uit die boek van Zambië te haal. Die verkiesing van Hichilema is ‘n simbool van positiewe demokratiese hervorming op die vasteland van Afrika, ‘het hy gesê.

‘Dit is die mense van Zambië wat gekies het om korrupsie en politieke mislukkings uit te stem en ‘n nuwe era van verandering vir hul land in te bring.’

Hichilema het die presidensiële verkiesing met ‘n groot hoeveelheid stemme geklop.  Hy het 2810 757 stemme gekry teen Lungu se 1 814 201.

Hichilema, leier van die United Party for National Development (UPND), het in vyf vorige presidentsverkiesings deelgeneem en verloor. Dit was sy sesde poging tot presidentskap.

In ‘n kort nasionale toespraak op televisie, het Lungu Hichilema gelukgewens en hom daartoe verbind om ‘n vreedsame magsoordrag te doen.

Leave a Reply