Skip to main content

Suid-Afrikaanse verbruikers se skuldsituasie word erger met die gemiddelde skuld-tot-inkomste-verhouding op sy hoogste vlak ooit, toon data van die skuldberader DebtBusters.

Die groep se navrae in die tweede kwartaal toon dat skuldberading met 18% toegeneem het in vergelyking met ‘n jaar gelede.

Benay Sager, hoof van DebtBusters, skryf dit toe aan die nagevolge van die landswye inperking en ‘n verswakking in die verbruikers se leningsvermoë.

Skuldvlakke het aansienlik toegeneem en die aantal oop rekeninge het afgeneem vir verbruikers wat om skuldberading aansoek doen, wat albei daarop dui dat verbruikers vroeër hulp soek, het hy gesê.

Die aantal verbruikerslenings het ook gekrimp, soos ondersteun deur die data van die nasionale kredietreguleerder, wat daarop dui dat die gemiddelde onversekerde leningsgrootte met 46% toegeneem het. Die aantal lenings het die afgelope vier jaar met 31% afgeneem.

Alhoewel die inperking alle inkomstegroepe beïnvloed het, toon DebtBusters se data dat die middelklas in Suid-Afrika die swaarste getref is. Vir diegene wat meer as R20,000 per maand huis toe neem, is die totale netto inkomste-verhouding van skuld 152%.

As ons na die maandelikse data kyk, moet diegene wat meer as R20,000 huis toe neem, 60% van hul maandelikse netto inkomste bestee aan die terugbetaling van skuld, toon die groep se skuldindeks vir die tweede kwartaal van 2021.

Terwyl skuldblootstelling vir alle inkomstegroepe versleg het, is diegene wat R10 000 of meer huis toe neem, die ergste. Hul skuld -tot -inkomste-verhouding is 127% of meer, die hoogste DebstBusters wat nog ooit aangeteken is.

Minder as ‘n derde van die middelklas Suid-Afrikaners (30%) sê nou dat hulle positief is oor die toekoms van Suid-Afrika, terwyl 27% sê dat hulle waarskynlik binne die volgende vyf jaar sal emigreer.

Dit is ‘n paar van die belangrikste bevindings in die nuutste BrandMapp-opname, – ‘n datastel wat gebruik maak van ‘n mega-steekproef van meer as 30 000 Suid-Afrikaanse respondente om die 12 miljoen volwassenes wat in middel tot groot inkomste huishoudings woon, en wat meer as R10,000 per persoon per maand verdien.

Alhoewel mense die bevindings in die konteks van die Covid-19-pandemie moet verstaan, is dit die nuutste datastel wat dui op ‘n krimpende middelklas in Suid-Afrika as ‘n stagnerende ekonomie en veelvoudige afsluitings hul tol eis.

Gegewens wat aan die einde van 2020 deur die Universiteit van Kaapstad se Liberty Institute gepubliseer is, toon dat die krimpende middelklas in Suid-Afrika jare lank besig was om te daal van 6,1 miljoen tot 2,7 miljoen individue tussen 2017 en Junie 2020, wat neerkom op ‘n vermindering van 55,73%.

Aan die ander kant van die spektrum het die aantal armes wat onder die minimum loon verdien, met 6,6 miljoen individue toegeneem (54%).

Die finansiëledienstemaatskappy Transaction Capital het gesê dat die impak van verskillende inperkings tot soveel as ‘n derde van Suid-Afrika se middelklas kan uitwis weens die verskillende inperkvlakke.

Met verwysing na kredietstatistieke, loongegewens en werkloosheidsyfers, het die groep gesê dat agterstallige skuldsaldo’s steeds toeneem, met ‘n toename van R33 miljard net in 2020. Daar word gesê dat ongeveer 38% van die lenings nie in goeie stand is nie.

Dit word gekombineer met die hoogste werkloosheidsyfer in 12 jaar met 32,5%, verslegtende maandelikse inkomste en styging onder inflasie. As sodanig word verwag dat meer as ‘n derde (34%) van die huishoudings in Suid-Afrika uit die middelklas sal val, lui die verklaring.

Leave a Reply

error: Content is protected !!