Skip to main content

Maria Kapala, ‘n astrofisikus wat vir NASA gewerk het, het die afgelope 18 maande tydens inperking tegnologie gebruik om rakke-wat-pas in SA te skep

“Hierdie gedwonge inperking het ons ook genoop om dinge tuis te probeer wat ons voorheen uitgekontrakteer het. Ons bedoel nie net ons eie brood bak nie. Met meer tyd op hande het ons ‘n groter vertroue in ons eie vaardighede ontwikkel om oplossings te vind vir probleme wat ons voorheen op derde partye of maatskappye moes toevertrou.

As gevolg hiervan was daar ‘n toename in ‘doen-dit-jouself’ projekte en tuinmaak, en ons kan in statistieke sien dat ander dit ook gedoen het. Die bekende Britse DIY-winkel B&Q het byvoorbeeld ‘n 25% jaar-tot-jaar verkope-toename in 2020 gerapporteer verlede jaar, vergeleke met dieselfde tydsraamwerk in 2019, volgens Statistieke Suid –Afrika’.

Kapala, wat in Kaapstad gebore is, het verlede jaar haar dinkhoed opgesit toe sy op soek was na ‘n boekrak wat perfek by ‘n spesifieke leefruimte pas. Sy wou haar boeke en persoonlike items in haar sitkamer vertoon, maar al die rakke wat aanlyn beskikbaar was, was nie die regte afmetings nie, en dit het ook nie gelyk asof dit van ‘n baie goeie gehalte was nie.

Daarom, gefrustreerd deur die gebrek aan opsies wat vir haar beskikbaar is, het Maria besluit om dit self te doen. Dit was nie eintlik verbasend nie: as opgeleide astrofisikus en data-wetenskaplike wat saam met NASA gewerk het, was sy gewoond daaraan om probleme te ontleed en oplossings daarvoor te vind. Haar verhuising na Kaapstad in 2015 kom nadat sy haar PhD in Duitsland voltooi het en genooi is om ‘n navorser aan die Universiteit van Kaapstad te wees.

Terwyl sy as akademikus gefokus het op die ontwikkeling van ‘n begrip van die evolusie van sterrestelsels, het Maria op hierdie ervaring staat gemaak toe sy die idee van klassieke, pragtig gemaakte rakke bedink het; iets wat individue dan self kon aanpas om aan hul presiese vereistes te voldoen.

Nadat sy tuis geoefen het en met verskillende tegnieke en style van rakke gespeel het met behulp van volhoubare berkerhout, het sy uiteindelik die perfekte stel rakke ontwerp en geskep. Sy het hul nuwe onderneming Mable genoem (“meble” beteken “meubels” in Pools), en saam met haar man, ‘n tegnologie-entrepreneur, Michal Lyczek is die onderneming gebore.

Leave a Reply

error: Content is protected !!