Skip to main content

‘SA moet en sal slaag; sy sal haar plek in die wêreld versterk en ‘n baken wees van veerkragtigheid vol potensiaal vanuit uiteenlopende menslike samelewings.’

So skryf Mukoni Ratshiṱanga, voormalige woordvoerder van president Thabo Mbeki, in reaksie op moedeloosheid van mense oor die toestand van Suid -Afrika in die nasleep van die onrus in Julie. Hy skryf spesifiek in reaksie op ‘n stuk wat in die New York Times verskyn het onder die opskrif ‘SA val uitmekaar’.

Volgens ‘n mening in Daily Friend het die toneel van chaos en vernietiging, lewensverlies, gewapende buurtwagte wat skares afweer, en die algemene onmag van Suid-Afrika se veiligheidsmagte – indien nie die staat as geheel nie – die opskrif hier uiters geloofwaardig gemaak. Die gevoel dat Suid-Afrika verby ‘n keerpunt beweeg, was waarskynlik nog nooit so aanskoulik as nou nie.

Bogenoemde was inderdaad al meer as ‘n dekade gelede ‘n prominente gesprekspunt. Brian Pottinger se voormalige boek uit 2008, The Mbeki Legacy, het baie van die kommer opgesom en gewaarsku dat Suid-Afrika op ‘n gevaarlike pad na ‘n mislukte staat is. Hierdie tema is herhaal in talle ander publikasies – boeke, artikels en mediastukke – waarvan twee veral opmerklik is: Alex Boraine se ‘What’s gone wrong? On the brink of a failed state’, en Justice Malala se ‘We have now begun our descent: how to stop South Africa losing its way’.

Diegene van ons met langer geheue sal dit dalk onthou toe artikels oor Suid-Afrika vol optimisme was. En daar was beslis bewyse om dit te ondersteun – dink aan die versigtige fiskale beheer van die laat 1990’s tot die 2000’s en die soms merkwaardige verskaffing van dienste en geriewe. Maar hieronder word die vooruitsigte van Suid-Afrika geleidelik erodeer deur die keuses wat daarop gelê is.

In breë trekke, om die denke van Pottinger te kanaliseer, was dit die vraag of die land – of, beter gestel, sy leierskap – nie kon voldoen aan die eise van moderniteit nie.

Die politieke voorskrif was nooit buite sig nie. Alhoewel die wonders van die ‘ontwikkelingsstaat’ (of in terme van Ramaphosa, die ‘bekwame staat’) al dekades lank geteister word, was die vermoë van Suid-Afrika se instellings om hierdie rol te vervul, altyd twyfelagtig. In 1997, toe die ANC hom verbind tot die politisering van die staat deur sy afskuwelike ‘kaderontplooiing’-beleid, het dit amper onmoontlik geword. Vandag is dit duidelik ‘n waanbeeld.

Tog is kaderontplooiing steeds die dogma van die regerende party, ‘n self-toegewyde belemmering om die land te laat wanfunskioneer.

Ratshiṱanga skryf welsprekend oor die ‘behoefte om inklusiewe ekonomiese groei te versnel.’ Amen daarvoor. Dit is ook iets wat dekades lank in sy verskillende permutasies duidelik verklaar is en herinner ons weer aan die slagspreuk van die ANC in 1994, ‘Werk, werk, werk’. Dit het nie net die aanloklikheid verloor nie, maar het ook baie van die geloofwaardigheid verloor.

Die werkloses in Suid -Afrika tel tans tussen 7,2 miljoen en 11,4 miljoen, afhangende van die definisie daarvan. Dit is verbysterende syfers uit ‘n arbeidsmag van 26,4 miljoen. Om enigiets betekenisvol te doen om hierdie mense in die arbeidsmark te bring – om nie eens te praat van die nuwe mense wat elke jaar die arbeidsmark betree nie – sou ‘n byna ongekende beleggingsverhoging verg om ‘n groei van meer as 5% per jaar vir ‘n dekade of langer aan te dryf.

Dit sou ‘n monumentale taak wees selfs onder die gunstigste omstandighede. Onder die werklikhede van die hedendaagse Suid -Afrika is dit ‘n hemelhoë een.

Dit is nie net ‘n kwessie van arbeidsmarkbeleid nie. Bemagtigingsbeleid is lankal ‘n las op die Suid-Afrikaanse besigheid. Dit het inderdaad so onbereikbaar gebly dat selfs die ondersteuners daarvan dit nie op rekord probeer verdedig nie.

Hierdie beleide, soos kaderontplooiing, bly steeds onaantasbaar. Nie net dit nie, hulle moet meer indringend en rigied gemaak word.

Intussen beweeg die staat om homself te bemagtig om beslag te lê op eiendom. Die ANC se voorkeurformulering van die eerste wysiging van die Handves van Regte sal vereis dat ‘sekere’ grond onder staatsbewaring gehou word. Dit is ‘n ongemaklike breë term – wat beteken ‘sekere’?  En dit kan die land goed op pad na nasionalisering van grond in dele van die land plaas. Vandag is terloops die laaste geleentheid vir die mense van Suid-Afrika om hul stem te laat hoor teen hierdie maatreël.

Hou gerus dop hoe die indringing van eiendomsreg begin manifesteer ten opsigte van ander bates behalwe grond.

As Suid -Afrika ‘n bietjie troos wil put uit die onlangse chaos, moet dit begin met die erkenning dat Ratshitanga in werklikheid verkeerd kan wees. Daar is geen onvermydelikheid in Suid -Afrika se veerkragtigheid nie, en ook nie in die uiteindelike sukses daarvan nie. Hierdie gebeure het net meer bewyse voor ons gelê van hoe erg die werklike toestand van die land geword het.

Suid-Afrika kan daarin slaag om weer op te staan. Dit bly ‘n land met ‘n enorme potensiaal, maar dit sal uiteindelik niks beteken as dit voortgaan op die huidige trant nie. Die mislukking daarvan is ongelukkig ook ‘n moontlikheid. Hoe Suid-Afrikaners, en veral diegene in magsposisies en leierskap, besluit om te reageer, sal bepaal watter uitkoms hier sal heers.

Leave a Reply