Skip to main content

‘n Skildery wat waarskynlik deur Pablo Picasso gemaak was terwyl hy voorberei het om die verhooggordyn vir die 1919 Russiese ballet “Le Tricorne” te ontwerp het ’n prys van $ 150,000 by John McInnis Afslaers behaal nadat dit 50 jaar lank in ‘n kas in ‘n huis in Maine vergete was.

Die ongewone Picasso-stuk, vermoedelik ‘n maket, of ‘n konsep van ‘n verhooggordyn vir die Russiese ballet Le Tricorne uit 1919, het minstens vyf dekades lank vergete gelê. ‘n Huiseienaar uit New England het op die 16-by-16-duim werk – onderteken deur die kunstenaar – in die huis van sy groot-tante afgekom.

‘Hierdie skildery is ontdek in ‘n huis van my tante wat dit aan die einde van die dertigerjare van haar oom gekry het,’ het die naamlose verkoper in ‘n verklaring verduidelik.

‘Daar was verskeie skilderye wat 50 jaar lank in die kas gehou is (insluitend hierdie een) wat sy nagelaat het toe die huis aan my pa oorgedra is na haar afsterwe, en nou hý aan my.’

Aanvanklik het die gesin gedink dat hulle die skildery saam met ander op ‘n vaste eiendom-veiling sou verkoop. Maar nadat iemand ‘n veilingshuis aanbeveel het, het hulle na John McInnis Auctioneers gegaan vir ‘n waardasie.

‘Die afdruk was in ‘n kas gebêre,’ het John McInnis gesê en verduidelik dat die familie gedink het dat die kunswerk slegs ‘n afdruk was.

‘Met die eerste oogopslag lyk dit soos ‘n afdruk, selfs vir ‘n opgeleide oog, want die kunswerk was op papier, bekend as ‘n litografie-afdruk, en lyk nie soos ‘n oorspronklike nie, maar die oomblik wat ons dit onder oë gehad het, het ons gesien dat dit ‘n oorspronklike kunswerk was.”

Trouens, die vergete Picasso-stuk blyk ‘n ‘voorprent’ van ‘n verhooggordyn te wees. In 1919 het die kunstenaars die gordyn vir die Russiese ballet Le Tricorne (“Hoed met drie hoeke”) ontwerp. Die volledige gordyn word tans by die New York Historical Society vertoon.

Pablo Picasso is beter bekend as kunstenaar as vir teaterontwerper. Toe hy in 1973 op 91-jarige ouderdom sterf, het hy 13 500 skilderye voltooi, baie in sy ikoniese kubistiese styl.

Die produktiewe kunstenaar was egter ook besig met verhoogontwerp. Hy het waarskynlik die vergete verhooggordynstuk in 1919 geskets, terwyl hy stelle en kostuums vir Le Tricorne in Londen ontwerp het.

Die Russiese ballet het op 22 Julie daardie jaar geopen. En die biograaf van Picasso, John Richardson, beskryf later die kunstenaar se werk in Le Tricorne as Picasso se “opperste teaterprestasie.”

Die vrou in Maine het uiteindelik opgeïndig met die oorspronklike skets vir hierdie beroemde gordyn.

Haar familie is egter nie verbaas dat hul tante op so ‘n skat afgekom het nie. Volgens die verkopers het beide die oumas van hul gesin ”n interessante lewe met ongewone reise gelei’ en was hulle een van die eerste vroue wat na Asië gevlieg het om sy-materiaal te koop.

‘My tante en my ouma het in die twintigerjare in Europa gestudeer’, het die verkoper verduidelik. ‘My groot-tante was ‘n professor in Engelse geskiedenis by Rutgers en het dekades lank in New York gewoon.

‘Elkeen het dit geniet om voorwerpe op hul reise te versamel. My tante het skaars boeke en kuns versamel.”

Iewers langs die pad, vermoed die familie, het sy op die Pablo Picasso -skets afgekom. Terug in Maine het sy dit by haar versameling gevoeg.

Die skildery benodig egter nog ‘n amptelike stempel van goedkeuring. Dit is na die Claude Picasso-administrasie gestuur, waar dit deur die seun van Pablo Picasso, Claude Ruiz-Picasso, ondersoek sal word. Ruiz-Picasso alleen het die vermoë om Picasso se kunswerke te staaf. Hy het 120 dae om hierdie een goed te keur.

‘Groot dinge kan op die vreemdste plekke sonder rede gevind word,’ het McInnis gesê.

Leave a Reply

error: Content is protected !!