Skip to main content
Nuus

‘Moenie vir die ANC stem nie!’

By August 12, 2021No Comments

As mens jou oor op die grond het, gaan hier in die volgende paar maande interessante dinge in ons land gebeur.

Moenie vir die ANC stem nie. Dit is die boodskap wat Jacob Zuma-ondersteuners in die ANC in die Musa Dladla-streek , waar die voormalige president vandaan kom, uitreik as deel van ‘n veldtog om kiesers te ontmoedig om die party te ondersteun in die komende plaaslike verkiesings.

Verskeie belangrike ANC-lede in die streek het aan The Witness gesê dat hulle ook nie aan die verkiesingsveldtog van die regerende party sal deelneem nie.

“Ons kan nie vir mense sê om te stem vir ‘n politieke party wie se leiers hul arms gevou het toe Zuma verneder is nie. Soos sake tans is, wil mense op die grond niks met die ANC te doen hê nie, en as hul leiers moet ons na hulle luister,’ het ‘n ANC-streeksleier gesê.

Zuma, wat tans 15 maande gevangenisstraf uitdien omdat hy ‘n konstitusionele hofbevel geminag het om voor die Zondo-kommissie wat staatskaping ondersoek, te verskyn, bly ‘n gewilde figuur in die streek, wat strategiese gebiede insluit soos eMpangeni, eShowe, Richards Bay en sy tuisdorp Nkandla.

Tholi Gwala, sekretaris van die ANC, het toegegee dat die streeksleierskap dit moeilik vind om die party se verkiesingsveldtog te voer.

‘Hierdie ding (Zuma se arrestasie) maak dit vir ons moeilik om mense te oortuig om vir die ANC te stem.

‘Hulle sê dat hulle nie sal stem vir ‘n politieke party wat besig is om Msholozi (Zuma) te vernietig nie,’ het hy gesê.

In die algemene verkiesing in 2019 verloor die ANC aansienlike steun in die streek nadat partylede, wat kwaad was oor die besluit van die ANC se topleiers om Zuma te herroep, die stembusse geboikot het.

“Ons is bekommerd dat ons nog meer steun kan verloor tydens die plaaslike regeringsverkiesings,” het Gwala gesê.

Zuma, wat volgens bronne in die departement van korrektiewe dienste tans mediese behandeling in 1 Militêre Hospitaal in Pretoria ontvang, is ‘n week gelede uit die Estcourt-gevangenis na die militêre gesondheidsfasiliteit oorgeplaas nadat hy simptome van ongesteldheid getoon het.

‘n ANC-LP, Alice Mthembu, wat ook van die Musa Dladla-streek is, het gesê partylede in die gebied sukkel om op die verkiesings te fokus weens die ‘pyn’ wat Zuma se arrestasie veroorsaak het.

‘Selfs ek sukkel om die pynlike herinneringe van die dag toe hy weggeneem is, uit te vee. Toe die konvooi sy huis kort voor middernag op daardie dag verlaat … was dit ‘n uiters pynlike gesig.

‘Dit is nog erger vir sy familielede wat gesien het hoe hy na die tronk geneem word. Wat met Msholozi gebeur het, is baie moeilik om aan mense te verduidelik. Die woede is oral in die streek,” het sy gesê.

Mthembu het sedertdien ‘n gebedsgeleentheid buite Zuma se Nkandla-opstal gereël as deel van pogings om die voormalige president se familielede, ANC-lede in die streek en die mense van Nkandla in die algemeen te “troos”.

“Ons sal bid vir Zuma, sy gesin en die hele land, wat tans bekommerd is oor die onstabiliteit wat sy arrestasie in die land kan veroorsaak.

‘Ja, daar is ‘n paar mense wat verskillende sienings het oor Zuma se arrestasie, maar die meerderheid mense in hierdie streek het baie pyn,’ het sy gesê.

Die gebed, wat na verwagting Donderdag (12 Augustus) gehou sal word, vind plaas enkele weke nadat die Free Jacob Zuma-betogings rondom KwaZulu-Natal in chaos en plundering ontaard het.

Mthembu, wat gesê het dat ‘n bus en minibustaxi gereël is om mense in die streek na Zuma se huis te vervoer, het die publiek verseker dat die byeenkoms vreedsaam sal wees.

‘Dit sal ‘n gebed wees en nie ‘n protes nie,’ het sy gesê.

Die geleentheid is deel van ‘n reeks aktiwiteite wat deur Zuma-ondersteuners gereël word as deel van die Free Jacob Zuma-veldtog. Hulle steun ook die geskorste sekretaris-generaal van die ANC, Ace Magashule, wat Woensdag in die Vrystaatse hooggeregshof verskyn het in verband met sy bedrog- en korrupsiesaak.

Leave a Reply

error: Content is protected !!