Skip to main content

Sommige mense noem dit die duiwel se dwelm. Ander noem dit die zombie-middel. Sommige verwys eenvoudig na die dwelm as ‘vyftig rand waansin’.

Die Suid-Afrikaanse regering hou vol dat hierdie dwelm nog nie in ons land beskikbaar is nie.

In die volksmond bekend as Flakka , formeel bekend as alfa-pyrrolidinopentiophenone (alfa-PVP), het dié chemiese neef van badsout in die hande van Amerikaanse dwelmgebruikers beland. Die uitwerking daarvan is skrikwekkend en intens. Die nagevolge daarvan is tragies. En die gevolge van Flakka-gebruik is meestal onherroeplik.

Kom ons bekyk Flakka van naderby.

Flakka  is ‘n sintetiese katinonmedikasie wat chemies soortgelyk is aan badsout. Die effek van die dwelm weerspieël dié van kokaïen. Dit kom meestal in die vorm van wit of pienk onwelriekende kristalle wat geëet, gesnuif, ingespuit, gerook of ingeasem kan word.

Een enkele dosis kan ‘n gebruiker ‘n intense, kortstondige ‘hoog’ laat ervaar. ‘n Enkele dosis kan ook ‘n gebruiker ernstige paranoia, aggressie en hiperstimulasie laat ervaar. In sommige gevalle kan ‘n enkele gebruik fatale gevolge hê.

Die ‘hoogtepunt’ van Flakka  kan tot ‘n paar uur duur, wat baie langer is as wanneer kokaïen gebruik word. Terwyl dit in die brein ‘sit’, vernietig dit neurone. Die neurologiese effekte daarvan kan permanent wees.

Flakka  is goedkoop en hoogs verslawend, twee faktore wat hoofsaaklik gelei het tot die onlangse oplewing van hierdie dwelm. Volgens een studie het gebruikers tien keer minder hoeveelheid Flakka  nodig as wanneer hulle kokaïen gebruik om aan die dwelm verslaaf te raak. Dit is hoofsaaklik te wyte aan die manier waarop die dwelm in ons liggame werk. Flakka  keer dat ‘n gebruiker se dopamien- en noradrenalien-vervoerproteïene behoorlik in die brein funksioneer. Dit lei tot ‘n toename in hartklop, bloeddruk en dopamienproduksie, wat die brein meer en meer van die medisyne laat vereis om ‘n beter gevoel te registreer.

In 2015 het honderde sterftes verband gehou met die dwelm Flakka , meestal as gevolg van oordosis, hartaanval en selfmoord. Noodbesoeke aan hospitale wat verband hou met die misbruik van Flakka het die afgelope jaar tienvoudig geword. Omdat Flakka ‘n sintetiese dwelm is wat deur ‘n laboratorium vervaardig is, is die uitwerking daarvan onvoorspelbaar. Aan die een kant van die spektrum kan die gebruik van die middel lei tot euforie, dans en spastiese bewegings. Aan die ander kant sal gebruikers hallusinasies, aanvalle, spierkrampe en spasmas ervaar. In die ergste gevalle van Flakka-gebruikers is daar nierversaking, hartaanvalle en ‘n gevaarlike styging in liggaamstemperatuur.

Soos die meeste ontwerpersmedisyne, is Flakka ‘n mengelmoes van onbekende bestanddele wat in ‘n laboratorium gekweek word. Dit is die gevaar van sintetiese middels: jy weet nooit wat jy gaan kry nie. Sommige groepe Flakka kan chemikalieë bevat, soos die narkose ketamien of kalmerende bensodiasepiene. Ander bevat moontlik giftige materiale wat nie bedoel is vir menslike gebruik nie. Sommige vervaardigers kan selfs dwelms soos heroïne of kokaïen met Flakka verdun om geld te bespaar.

Flakka kom uit China en word verkoop oor die Dark Web aan handelaars in die Verenigde State. Handelaars wissel van universiteitskinders wat ekstra geld benodig tot straatbendes wat jonger kinders huur om aan hul vriende te verkoop. Omdat mens Flakka vir slegs drie dollar per dosis in die VSA kan koop, is die teikenmark gewoonlik jong, arm mense wat op soek is na ‘n goedkoop ‘hoog’.

Gebruikers is egter nie altyd arm nie, en verkopers is nie altyd self bewus van die gevare van Flakka-misbruik nie. Professionele mense is van mening dat die Flakka-neiging volgende na kinders en tieners gaan versprei.

Hierdie middel is gevaarlik en dodelik.

Leave a Reply

error: Content is protected !!