Skip to main content

Die Viking-oorblyfsels, wat tussen 1050 en 1300 dateer, is begrawe met manlike en vroulike voorwerpe, wat dui op ‘n hoog aangeskrewe lid van die samelewing met ‘n nie-binêre geslagsidentiteit.

In 1968 het slootgrawers in Suontaka, Finland, ‘n raaiselagtige graf teëgekom. Binne-in was ‘n 1 000+ jaar oue skelet in vroueklere begrawe. Langs die liggaam was twee swaarde geplaas. Argeoloë het bespiegel dat hulle ‘n óf ‘n dubbele graf gevind het, of miskien ‘n bewys van ‘n vrouestryder.

Volgens ‘n studie wat onlangs in die European Journal of Archaeology gepubliseer is, het DNS-toetse getoon dat die skelet waarskynlik interseksueel was.

“Volgens huidige data is dit waarskynlik dat die individu wat in Suontaka gevind is, die chromosome XXY gehad het, hoewel die DNS-resultate gebaseer is op ‘n baie klein hoeveelheid data,” verduidelik Elina Salmela, ‘n post-doktorale navorser van die Universiteit van Helsinki.

Vir dekades lank het die graf argeoloë in die war gebring. Die kryger, wat waarskynlik omstreeks 1050 tot 1300 gesterf het, het vroueklere gedra en is begrawe met pelse en juweliersware. Maar die graf bevat ook twee swaarde, waaronder een wat by die heup van die skelet gelê is, gewoonlik geassosieer met manlike Viking -begrafnisse.

Argeoloë kon sien dat die kryger ‘n hoë status in die lewe geniet.

‘Dit lyk asof die individu ‘n hoogs gerespekteerde lid van hul gemeenskap was’, sê Ulla Moilanen, ‘n doktorale kandidaat van die Universiteit van Turku. ‘Hulle is gewoonlik in ‘n graf neergelê op ‘n sagte veerkombers met waardevolle pelse en voorwerpe.’

Om meer te wete te kom oor die identiteit van die geheimsinnige skelet, het navorsers ‘n kombinasie van grondmonsters gebruik vir mikro -oorblyfsels en antieke DNA (aDNA) analise.

Die DNS-toetsing het ‘n verrassende resultaat opgelewer. Die Finse skelet blyk manlik te wees, maar met ‘n ekstra X-chromosoom. Persone met XXY-chromosome het ‘n toestand wat vandag bekend staan ​​as die Klinefelter -sindroom.

Mense met Klinefelter -sindroom is anatomies manlik. Alhoewel die simptome kan wissel, het mense met Klinefelter-sindroom egter dikwels borste, verminderde spiermassa en verminderde liggaam- en gesigshare. Dikwels is hulle ook onvrugbaar. Die sindroom raak ongeveer 1 uit 660 mans.

Vir argeoloë los hierdie ontdekking ‘n langdurige raaisel op. As die vegter interseksueel was – iemand wat nie in die tipiese manlike of vroulike boks pas nie – dan is dit sinvol dat hul gemeenskap hulle met tradisioneel manlike en tradisionele vroulike voorwerpe sou begrawe het.

‘As die kenmerke van die Klinefelter-sindroom by die persoon duidelik was, sou dit moontlik nie as ‘n vrou of ‘n man in die vroeë Middeleeuse gemeenskap beskou word nie,’ verduidelik Moilanen.

“Die binêre geslagsverdeling is waarskynlik gewortel in ‘n moderne, westerse ingesteldheid, en geslagsnorme en verwagtinge het kultureel, geografies en tydelik gewissel.”

Die ontdekking van die ekstra chromosoom van die kryger werp ook lig op hoe interseksuele mense tydens die Ystertydperk kon gelewe het. Volgens navorsers is dit duidelik dat hierdie individu ‘n verhoogde status in hul gemeenskap geniet. Hulle is begrawe met tekens van liefde en respek.

Nadat u gelees het oor die interseksuele Finse kryger, lees u hoe wetenskaplikes die gesig van hierdie Viking -vrou gerekonstrueer het. Leer dan meer verstommende feite oor Vikings.

 

 

Leave a Reply