Skip to main content

Die wat geglo het dat Covid-19 net ‘n paar maande sou duur, was reeds in 2020 baie verkeerd bewys. Veral nadat daar erken is dat die SARS-CoV-2-virus grootliks deur die lug versprei word, was daar alle aanduidings dat dit herhaaldelike golwe sou veroorsaak. Dit is wat gebeur het tydens die griepepidemie van 1918.

Boonop het baie min wetenskaplikes voorspel dat ons die tipe mutasies sou sien wat oor so ‘n kort tydperk plaasgevind het. Dit het daartoe gelei dat die virus meer oordraagbaar geword het en meer immuunreaksies kon ontduik.

Die evolusie van die virus was so vinnig dat die Delta-variant, wat tans die wêreld oorheers, minstens twee keer so oordraagbaar is as die oorspronklike virus.

Wat dit beteken, is dat kudde-immuniteit nie meer onder bespreking in die wêreld moet wees nie. Ons moet ook begin om die term nie in die konteks van SARS-CoV-2 te gebruik nie, omdat dit gedurende ons leeftyd nie sal realiseer nie – of onwaarskynlik is.

Dit is die mening van professor Shabir Madhi tydens sy toespraak op #TheSouthAfricanMorning.

“As politici en ander oor kudde-immuniteit praat, is hulle ongelukkig onder die wanopvatting dat die beskikbare gereedskap voldoende is om die virus uit te skakel. Dit is nie waarmee ons nou te doen het nie.

“In plaas daarvan moet ons praat oor hoe om met die virus te leef. Die geweldige sukses wat met Covid-19-entstowwe behaal is, stel ons in staat om dit te doen sonder om eintlik die kudde-immuniteitsdrempel te bereik.

“Deur die konsep van kudde-immuniteit te gebruik, ontstaan ​​’n wanopvatting dat ons eintlik in ‘n stadium gaan kom waar hierdie virus uitgeskakel gaan word. Dit is onwaarskynlik dat dit sal gebeur. Dit sal aanhou sirkuleer.”

Wat is kudde -immuniteit?

Kudde-immuniteit is wanneer iemand wat deur die virus besmet is, gemiddeld nie ‘n ander persoon sal besmet nie. Jy bereik dus ‘n toestand waar die immuniteit in die bevolking teen infeksie deur die virus sodanig is dat daar te min mense in die omgewing is om volgehoue ​​oordrag na ander te kan plaasvind.

Dit is omdat hulle immuniteit ontwikkel het teen besmetting, of ten minste immuniteit ontwikkel het in die mate dat selfs as hulle besmet was, hulle die virus baie vinnig sou kon uitwis en dit nie aan ander mense kon oordra nie.

Kudde-immuniteit beteken dus in wese dat jy ‘n absolute onderbreking in die oordragketting van die virus in die bevolking teweeggebring het, in die afwesigheid van ander ingrypings wat ook die oordrag van virusse, soos die dra van gesigmaskers, kan onderbreek.

Maar sommige veranderinge het ons denke oor kudde-immuniteit verskuif. Dit word nou baie meer beskou as ‘n strewe eerder as ‘n werklike doel.

Die enigste volhoubare oplossing is om te leer om met die virus te leef.

Leave a Reply

error: Content is protected !!