Skip to main content

In Nedbank se vaste beleggingsverslag vir die eerste helfte van 2021 het die bank opgemerk dat vaste belegging buitengewoon swaar getref is deur die streng inperkings van 2020.

Die herstel in vaste beleggings is steeds gedemp, en in die eerste kwartaal van hierdie jaar was daar geen dryfkrag nie.

‘Die grootste belemmering was ‘n afname in die kapitaaluitgawes deur die private sektor, wat met 8,9% kwartaal-op-kwartaal gedaal het as gevolg van swak vertroue. Sakevertroue het nie veel verbeter nie, aangesien die ekonomiese vooruitsigte steeds geteister word deur baie onsekerhede, waaronder die pandemie, herhalende inperkings, die stadige inentingveldtog, gereelde beurtkrag en volgehoue ​​twyfel in die beleid.

‘Daarby sit die meeste ondernemings steeds met ‘n oormaat kapasiteit, wat die behoefte aan uitbreiding verminder. Gegewe die skade wat in 2020 aan die kleiner ondernemings aangerig is, bly die meeste ondernemings versigtig en fokus hulle op die herstel van winste en die versterking van die balansstate. Die risiko-aptyt bly dus swak.”

Nedbank se lys van kapitaaluitgawes toon dat altesaam 28 nuwe projekte ter waarde van R117,7 miljard gedurende die eerste helfte van hierdie jaar aangekondig is.

Op ‘n jaargrondslag beteken dit 56 projekte ter waarde van R235,4 miljard. Alhoewel dit ‘n beduidende verbetering in vergelyking met verlede jaar is, bly dit swak in vergelyking met die waarde van nuwe projekte wat tussen 2005 en 2013 aangekondig en onderneem is.

Die private sektor het meer nuwe projekte aangekondig as wat verlede jaar die geval was, maar die hupstoot kom van ‘n herlewing in die openbare sektor se beleggingsplanne. Vir die eerste keer sedert 2012 het die waarde van nuwe projekte wat deur die openbare sektor aangekondig is, die waarde van die private sektor oorskry.

“Die verbeterings in die openbare sektor se beleggings hou blykbaar verband met die regering se infrastruktuurplan wat verlede jaar aangekondig is om ekonomiese herstel en werkskepping te versnel na die streng inperking in April 2020,” het Nedbank gesê.

‘Alhoewel dit bemoedigend is dat die implementering van sommige van hierdie projekte begin het, bly infrastruktuurbelegging relatief tot die grootte van die ekonomie kommerwekkend laag.

“Die uitrol sal dus aansienlike momentum moet kry, en dit sal etlike jare moet voortduur om die beperking op die ekonomie op te hef, produksiekoste te verlaag en die land se potensiële groeikoers te verhoog.”

Leave a Reply