Skip to main content

“Onlangse tegnologiese vooruitgang en vooruitgang in die neurowetenskaplike studie van breinverbindings het dit moontlik gemaak om die unieke ‘bedrading’ van ‘n persoon se brein individueel te ondersoek met betrekking tot die breinfunksie,” verduidelik Dr. Christos Profyris, ‘n neurochirurg wat in die Netcare Milpark-hospitaal praktiseer en die hoof van die Connectomix Clinics is.

“Hierdie nuutste mediese veld ontsluit ‘die finale grens’ sodat ons individuele breinkaarte kan ontleed om die onderliggende afwykings wat verband hou met ‘n wye verskeidenheid toestande op ‘n neurologiese basis te identifiseer en te behandel.

Natasha Krost, ‘n jong ma en binnehuis-ontwerper in Johannesburg, het vroeër vanjaar breinkaarte en TMS-terapie ondergaan, wat die gewone post-operatiewe herstelstyd aansienlik verminder het na ‘n lewensreddende diepbreinoperasie.

“In 2018 en weer in Februarie vanjaar het ek ernstige hoofpyn gehad. ‘n MRI-skandering het getoon dat daar ‘n cavernoma was, ‘n groep bloedvate wat geswel is in die thalamus-gebied van my brein, wat bloei. Dit is ‘n lewensgevaarlike toestand, en die volgende week het Dr. Profyris die operasie uitgevoer om die cavernoma te verwyder,” onthou sy.

“My baba, Asher, was toe net drie maande oud, en ek wou net by die huis kom om vir hom te sorg. Ek was veronderstel om ten minste ses weke terapie in die Netcare-rehabilitasiehospitaal te ondergaan, maar ek was vasbeslote om so gou as moontlik vir my baba te herstel,” sê Natasha.

Vyf dae na haar breinoperasie het Natasha ‘n gespesialiseerde MRI -skandering ondergaan om haar individuele breinkaart as ‘n basis vir haar TMS -terapie te skep.

“Ek was geïnteresseerd om te sien watter effek TMS onmiddellik sou hê, so voordat ek vir my eerste sessie gaan, het ek probeer om ‘n sin uit te tik, maar ek kon glad nie met my linkerhand tik nie, so dit was ‘n bietjie van ‘n gemors. Ek kon nie glo dat ek na net een sessie TMS met albei hande kon tik nie, die verskil in so ‘n kort tyd was ongelooflik,” onthou sy.

Binne 10 dae was Natasha gereed om tuis te herstel, en het sy voortgegaan met fisioterapie en TMS. “Aanvanklik het die hele linkerkant van my liggaam swak gevoel, sodat ek nie my baba kon vashou of sy doek kon ruil nie. Baie vinniger as wat ek verwag het, kon ek egter weer loop en terugkeer na my gewone aktiwiteite. TMS het my herstel met weke of maande versnel,” sê sy.

Met toenemende wêreldwye erkenning van die terapeutiese potensiaal van transkraniale magnetiese stimulasie[TMS]-terapie, insluitend deur die Amerikaanse Food and Drug Administration [FDA] en die UK se National Institute for Health and Care Excellence [NICE], ontwikkel Connectomix Clinics Afrika-kapasiteit in hierdie hoogs gespesialiseerde veld en deel die moontlike toepassings daarvan vir ander dissiplines tot voordeel van meer pasiënte.

Om tred te hou met die plaaslike vraag na hierdie nuwe behandelingsopsie, word nog twee Connectomix-klinieke gestig. Die nuwe kliniek in die Netcare Christiaan Barnard-hospitaal in Kaapstad sal na verwagting in die komende maande oopmaak, en die derde sal opgerig word om pasiënte en praktisyns in Sandton, Centurion en omgewing te bedien.

Leave a Reply