Skip to main content

Suid-Afrika kan in die volgende dekade ‘n tekort aan vaardige konstruksiewerkers ondervind, tensy behoud en vaardigheidsoordrag voorkeur kry. Dit sê Njombo Lekula, Suider-Afrikaanse besturende direkteur van Pretoria Portland Cement (PPC).

Lekula, wat Woensdag op ‘n PPC-vergadering oor lokalisering gepraat het, het verduidelik dat Suid-Afrika se konstruksiebedryf hoogs geskoolde mense het, maar dat hy hierdie werkers aan ander lande afstaan, terwyl jongmense verkies om nie in ‘n konstruksierigting te studeer nie.

”’n Eens baie gesogte ‘konstruksieland’ het nie meer vaardighede nie en dit sal jammer wees as ons oor 15 jaar die vaardighede moet invoer om ons eie land te bou,’ het hy gesê.

Hy het bygevoeg dat daar vaardigheidsoordrag moet plaasvind van ouer, meer ervare werknemers in die konstruksiebedryf na jonger mense.

Die behoud en oordrag van vaardighede is twee van die vele kwessies waarop die bedryf hoop dat sy meesterplan vir konstruksie – dat hy begin het om die departement van handelsbedryf en mededinging (DTIC) te betrek – oplos.

Lekula het bygevoeg dat die plan ook gaan kyk na die insluiting van universiteite om vaardigheidslewering te verseker en navorsing te doen oor hoe die bedryf herwin kan word.

Die plan is soortgelyk aan die meesterplanne vir motor- en pluimvee wat geïmplementeer word, en sal ook kyk na die oplossing van strukturele kwessies in die bedryf en ander uitdagings soos sogenaamde “konstruksiemafia’s” – waar sommige bouterreine in Suid-Afrika die teiken van bendes was wat ‘n betaling van ondernemings en ontwikkelaars eis, of projekte onwettig oorneem.

‘n Ander belangrike aspek van die plan is dat dit die rol van klein en medium ondernemings in konstruksie sal opklaar, het hy gesê.

“Wat [aangenaam] is, is dat toe ons begin het met die voorstel van die meesterplan, was die [DTIC] minister [Ebrahim] Patel baie toegeneë hieromtrent,” het hy bygevoeg.

Terwyl die werk aan die meesterplan voortgaan, wag die konstruksiebedryf gretig op die Kommissie vir Internasionale Handelsadministrasie van Suid-Afrika (ITAC) om tariewe op sementinvoer uit Viëtnam te hef.

Die bedryf worstel met goedkoop invoere wat Suid-Afrika oorstroom het tussen 2013 en 2015. Dit het plaaslike verskaffers begin ondergekry en Lekula het kommer uitgespreek oor die toekoms van die land se maatskappye.

Om ITAC te kan hef, moet daar bewyse wees dat sekere lande hul sement in Suid-Afrika ‘stort’ (dump), het Lekula gesê.

‘Ons was suksesvol daarmee om baie hoë tariewe op Pakistanse sement geïmplementeer te gekry,’ het hy gesê.

Lekula het verwys na die ‘antidumping’-regte van tussen 14% en 77% wat ITAC einde 2015 aan invoere uit Pakistan ingestel het. Hierdie invoere het ‘n klousule tot die einde van 2020 gehad, wat sedertdien hernu is, wat beteken dat die bedryf langer uitstel het van Pakistan-vervaardigde sement wat ingevoer word.

Maar Vietnam vul vinnig die leemte wat Pakistan agtergelaat het, en nou het die bedryf hom ook tot ITAC gewend vir die beskerming van ons land. ITAC werk reeds aan die beskermingsaansoek.

Leave a Reply

error: Content is protected !!