Skip to main content

Vier ANC-geleide munisipaliteit in die Wes-Kaap skuld Eskom R156 miljoen. Dit was onthul deur die departement van plaaslike regering.

Elke provinsie is meer as 90 dae agterstallig met betalings aan Eskom. Die kollektiewe skuld vir slegs hierdie tydperk beloop amper R79 miljoen. Hier is die skuldige munisipaliteite:

Matzikamma skuld R8,092,489, Kannaland R11,293,609, Cederburg R24,320,525 en Beaufort-Wes R35,275,164.

“As ‘n mens die totale skuld wat hierdie administrasies tot dusver gesamentlik opgehoop het, sou oorweeg, sou die syfer styg tot meer as R156 miljoen,” het Derrick America, DA-Wes-Kaapse woordvoerder vir plaaslike regering, gesê.

‘Vir vier klein plaaslike regerings om soveel skuld te maak is heeltemal onaanvaarbaar. Daarom sal ek ‘n parlementêre vraag aan die provinsiale regering voorlê oor watter betalingsplanne met hierdie munisipaliteite opgestel is.”

Amerika het gesê dat hulle verstaan ​​dat sommige munisipaliteite in die verlede soortgelyke ooreenkomste aangegaan het, maar of hierdie planne deur die ANC-administrasies nagekom is, bly kommerwekkend – veral as ons sien dat hul skuld steeds groei.

“Dit is nie die eerste en enigste probleem waarmee hierdie munisipaliteite te kampe het nie,” het Amerika gesê.

Amerika het opgemerk dat die ouditeur-generaal se verslag oor die plaaslike regering van 2019/20 bevind dat Beaufort-Wes een van die 22 munisipaliteite regoor die land was wat gedurende daardie boekjaar nie verslag kon doen oor R5,5 miljard se openbare fondse nie.

“Dit is ook as gevolg van die nalatigheid van die Sentraal-Karoo-distriksmunisipaliteit, waarvan Beaufort-Wes deel is, dat die Wes-Kaapse regering vroeër vandeesmaand ‘n opdrag moes uitreik om sy 2021/22-konsepbegroting byeen te roep en ter tafel te lê,” het Amerika gesê.

‘Dit was die gevolg omdat die munisipaliteit dit nie self gedoen het nie. As die begroting nie teen 30 Julie 2021 aanvaar word nie, sal die provinsie verdere stappe moet neem, waaronder die ontbinding van die huidige raad en die aanstelling van ‘n administrateur, totdat ‘n nuwe raad verklaar is.”

Leave a Reply