Skip to main content

Naspers Beperk, die grootste genoteerde maatskappy in Afrika, worstel met ‘n ongewone probleem: dit het ‘n ongelooflike goeie belegging gemaak wat nou ‘n kopseer geword het. Dit volgens The Wall Street Journal.

Naspers het in 2001 ‘n derde van Tencent Holdings Limited gekoop jare voordat die operateur van die WeChat-boodskapprogram China se waardevolste beursgenoteerde maatskappy geword het. Die belang self is nou meer as $100 miljard méér werd as die markwaarde van Naspers, ondanks sy ander winsgewende ondernemings in gebiede soos aanlyn-advertensies, betalings en kleinhandel.

Dié verskil het die bestuurders van Naspers ‘n kopseer gegee om vas te stel hoe hulle waarde vir aandeelhouers kan ontsluit sonder om een ​​van die wêreld se suksesvolste tegnologiese ondernemings te skaad. Die probleem het al hoe erger geword namate die gaping die afgelope jaar tot nuwe vlakke vergroot het toe die koronavirus-geïnduseerde tydrenne in tegnologiese aandele die waardasies van Tencent en ander tegnologiese ondernemings verhoog het.

“Ek dink nie daar is ‘n senior persoon op groepvlak wat nie betrokke is om oor hierdie probleem te dink en daaraan te werk nie,” het Basil Sgourdos, finansiële hoof van Naspers, gesê. Mnr. Sgourdos het gesê dat bestuurders meer as tien voorstelle ondersoek om die waardasiegaping te verminder, maar hy wou nie uitwei oor watter opsies hulle oorweeg nie. Kwessies wat enige suksesvolle kandidaat moet oorbrug sluit belasting, regulering, balansstaatstruktuur en skuld in.

“Met elke idee wat ons uitpak, leer jy iets,” het mnr. Sgourdos gesê. “Dit is baie waardevol om die finale oplossing te vind.”

Naspers het $34 miljoen betaal vir sy aanvanklike Tencent-belang, waarskynlik een van die grootste waagkapitaalbeleggings in die moderne geskiedenis. Nou het Tencent, die wêreld se grootste inkomste vir videospeletjies, ‘n markkapitalisasie gelykstaande aan $ 780 miljard.

Vroeër vandeesmaand het die internetkonglomeraat Prosus NV in Amsterdam, wat in meerderheid besit word deur Naspers en die internasionale internetbates huisves, $14,6 miljard se aandele in die Chinese internetreus verkoop. Die transaksie, die tweede vermindering in drie jaar, het sy belang tot 29% verminder, wat tans sowat $226 miljard werd is. Naspers se markkapitalisasie is 1,53 biljoen Suid-Afrikaanse rand, wat gelykstaande is aan ongeveer $ 107 miljard.

“Ons is nie gelukkig oor die stand van sake nie,” het Bob van Dijk, uitvoerende hoof van Naspers en Prosus, oor die waardasiegaping gesê. ‘Dit is ‘n prioriteit … om verdere stappe te neem om dit aan te spreek.’

Van Dijk het gesê dat die meevaller van byna $15 miljard van die jongste Tencent-aandele gebruik sal word om die aanlyn-advertensies, betalings, voedselaflewerings-, kleinhandel- en opvoedingsondernemings van die maatskappy te vergroot en uit te brei, asook om samesmeltings en aankoping van aandele te ondersoek. Die maatskappy is hoopvol dat dit die aandele vir beleggers makliker kan waardeer, het hy bygevoeg. Prosus se portefeulje, Tencent uitgesluit, het ‘n interne opbrengskoers van 20% gehad gedurende die ses maande wat op 30 September geëindig het.

Die grootte van Naspers op die Johannesburgse Effektebeurs het ‘n beperking geword vir plaaslike indeksvolgfondse, wat nie te veel van een soort aandele kan besit nie. Terwyl baie van die maatskappye wat op die beurs genoteer is, gedurende die pandemie gekrimp het, is Naspers-aandele ‘n hupstoot gegee deur Tencent, en die maatskappy beslaan nou meer as 25% van die JSE SWIX-indeks. Dit beteken dat wanneer Naspers-aandele opgaan, baie Suid-Afrikaanse beleggers hul aandele moet verkoop, wat die afslag van Naspers teenoor Tencent kan vergroot.

“Dit skep konsentrasieprobleme vir baie fondsbestuurders,” sê Kevin Mattison, besturende direkteur by Avior Capital Markets in Kaapstad, Suid-Afrika. Om die gaping te help verminder, kan Naspers positiewe bydraes van ander ondernemings in hul verdienste toon, een of twee van die bates uitskakel of spesiale dividende betaal, het hy gesê.

Ontleders het die aanhoudende waardekloof aan enkele kwessies toegeskryf. Die een is dat beheermaatskappye deurgaans verhandel teen afslag op hul onderliggende ondernemings.

Die tweede is ‘n dividend-terughoubelasting wat Naspers sal moet betaal as hy sy belang in Tencent verkoop en die opbrengs aan beleggers uitdeel – ‘n scenario wat volgens Naspers se bestuur onwaarskynlik is.

Leave a Reply