Skip to main content

Te midde van die veroordeling van die plundering deur die armes, het die Gautengse provinsiale regering (GPR) ‘n slegte voorbeeld gestel deur die plundering van openbare hulpbronne te vergemaklik vir welgestelde regeringsamptenare.

GPR se vroeëre verbintenis tot deursigtigheid oor Covid-verwante openbare uitgawes is teruggetrek en vervang met ‘n sluier van geheimhouding wat afgedwing word deur amptenare wat nie meer bereid is om inligting met die media te deel nie.

Hierdie week sal dit presies ‘n jaar wees sedert ‘n skandaal ontstaan ​​het oor korrupsie in die Gautengse departement van gesondheid in verband met die aankoop van persoonlike beskermende toerusting wat nodig was vir die reaksie op die groeiende Covid-19-epidemie. Die koppe het gerol, insluitend dié van die voormalige LUR, Bandile Masuku, berig Maverick Citizen.

Na aanleiding van die skandaal het David Makhura, premier van Gauteng, na vore getree as ‘n voorstander van ‘n skoon en deursigtige regering; hy belowe herhaaldelik openbaring van finansies, lewenstyloudits en onverdraagsaamheid teenoor amptenare wat betrokke is by korrupsie. Een van die belangrike hervormings wat sy regering ingestel het, was die verslae van die bekendmaking van uitgawes van Covid-19, wat maandeliks deur die Gautengse tesourie op die provinsie se webwerf gepubliseer word.

Die eerste verslag het in Augustus 2020 verskyn en dek April tot Julie. ‘n Verdere ses verslae is gepubliseer waarin die uitgawes gedurende Augustus, September, Oktober, November, Desember 2020 en uiteindelik Januarie 2021 verstrek word.

Die verslae was toeganklik, maklik om te interpreteer en uiters nuttig om aanspreeklikheid en openbare betrokkenheid te bevorder. Hulle het ‘n verslag gegee van elke uitgawe, maand vir maand, elke afdeling in die departement en volgens klassifikasie. Hulle het ook gelys watter maatskappye fondse ontvang het, hoeveel hulle ontvang het en hul sentrale verskaffer se databasis (CSD) nommer.

Deur dit te doen, het hulle ‘n belangrike grondwetlike verantwoordelikheid nagekom om die basiese waardes en beginsels van openbare administrasie na te kom, veral Artikel 195 (1) (f) om “verantwoordbaar te wees” en (g) om “die publiek van tydige, toeganklike en akkurate inligting te voorsien”.

Die verslae van Gauteng was ook meer toeganklik as dié wat deur ander provinsies ontwikkel is, wat blykbaar ook nou opgehou het om hul Covid-19-uitgawes te rapporteer. Ons het onlangs bewyse ontvang dat munisipaliteite, veral Johannesburg, wie se besteding aan Covid glad nie ondersoek is nie, nóg ‘n skandaal kan word.

Deursigtigheid betaal

As gevolg van hierdie deursigtigheid was dit ten minste in Gauteng moontlik vir burgers en joernaliste om openbare uitgawes te ontleed, te bevraagteken en, waar nodig, te ondersoek. Dit was moontlik om te evalueer of die regering ooreenkomstig artikel 217 van die Grondwet opereer – dat ‘kontrakte vir goedere of dienste … volgens ‘n stelsel wat billik, deursigtig, mededingend en koste-effektief is, moet plaasvind.

Ongelukkig het hierdie verslae getoon dat dit nie die geval was nie. Die inligting wat hulle bevat, het direk tot blootleggings gelei van:

Verkwistende uitgawes en waarskynlike korrupsie in verband met alternatiewe geboue-tegnologie (ABT’s) -projekte om vier nuwe ICU-hospitale te bou om voor te berei op ‘n groter aantal pasiënte wat as gevolg van Covid-19 versorging en opname in die hospitaal benodig. Hierdie hospitale is nog nie klaar of toegerus nie;

Die R431 miljoen wat die Gautengse onderwysdepartement aan ‘sanitering’ van skole bestee het. Hierdie uiteensetting het reeds gelei tot die vries van bates ter waarde van meer as R60 miljoen in private bankrekeninge en ‘n deurlopende ondersoek deur die SIU;

Die (minstens) R117 miljoen wat die Gautengse departement van infrastruktuurontwikkeling bestee het aan “bemisting” en “beroking” (de-fogging) van openbare geboue. Ook hierdie kontrakte word deur die SIU ondersoek; en

Daar is getoon dat die Gautengse tesourie kwesbaar was vir bedrog omdat die berekeninge met minstens R250 miljoen gestyg het, iets wat die tesourie erken het, maar nog nie kon regstel nie.

Onverklaarbaar blyk die verslag oor die bekendmaking van uitgawes in Januarie 2021 die laaste te wees wat gepubliseer is. Die mediawoordvoerder wat vroeër gewillig saamgewerk en gekommunikeer het, het stil geraak en in reaksie op verskeie e-posse gesê dat hy “ons sal inlig wanneer die volgende verslag gepubliseer word”.

Dit was tot 28 Mei, toe Tshepo Shawa, woordvoerder van die LUR vir finansies, ‘n verklaring deur die Gautengse tesourie uitgereik het dat ‘n gekonsolideerde bestedingsverslag van Covid-19 volgende maand gepubliseer word vir openbare ondersoek. Dit het belowe dat dit:

“Alle Covid-19-uitgawes wat departemente en entiteite aangegaan het in die stryd teen die pandemie gedurende die vorige boekjaar sal bespreek, in ooreenstemming met die aanwysingsnota 11 van die Nasionale Tesourie van 2020. Hierdie inligting bevat die bestedingsyfers vir die laaste kwartaal van die boekjaar met inbegrip van wysigings aan die uitgawesverslag vir Januarie Covid-19.”

Presies twee maande later is die verslag egter nog nêrens te sien nie. Shawa het na vyf keer se navrae nie inligting verskaf nie en kon Maandag net sê dat dit “amper voltooi is”.

Laat Maandagmiddag het hy ‘n verklaring uitgereik dat die rede vir die nie-publikasie te wyte was aan die inwerkingtreding op 1 Julie van die Wet op die Beskerming van Persoonlike Inligting (POPIA) – ‘n feitlike rede wat nog nooit voorheen gegee is nie. Alhoewel ons die belangrikheid van die nakoming van POPIA en die openbare doel van die beskerming van privaatheid verstaan, is ons bekommerd dat die handeling in hierdie geval gebruik word om ‘n ander reg, toegang tot inligting, belemmer.

Leave a Reply

error: Content is protected !!