Skip to main content

Om te hoor dat jou babaseuntjie op net nege maande ‘n sig-reddende operasie moet ondergaan, is vir enige ouer moeilike nuus om te ontvang. Veral as die toestand so skaars is dat die opsies beperk word tot ‘n baie gespesialiseerde prosedure wat ‘n spesifieke span mediese kundiges in ‘n ander provinsie benodig.

Dit was die ervaring van Erica Croxford, wie se seun Anthony (AJ) met ‘n seldsame veltoestand, jeugdige xanthogranuloma, gediagnoseer is, wat gelei het tot ‘n groei in sy linkeroog.

Erica verduidelik dat sy ‘n sterk moederinstink gevoel het oor ‘n klein merkie wat sy kort na die geboorte van haar seun opgemerk het. “Van die tyd af dat AJ net twee dae oud was, was ek bewus van hierdie merk op sy wang en het ek gevoel dat daar iets is wat nie heeltemal reg is nie. Die dokters met wie ek gepraat het, kon my nie vertel wat dit was nie, maar het nie te bekommerd gelyk nie, en daarom het ek probeer om dit uit my gedagtes te plaas,” sê sy.

“Toe merk ek in Desember 2020 ‘n ander teken op AJ se oksel op, maar min het ons geweet dat dit jeugdige xanthogranuloom is en dat meer as een velbesering ‘n kwaal in sy oog kan aandui. Kort daarna, ongeveer Nuwejaar, word hy een oggend wakker met ‘n verskriklike geswelde, melkagtige oog en geen beweging in die pupil nie. Ek het hom na die dokter gehaas en dit is toe dat die reis regtig begin het. Destyds was hy net vier maande oud.”

In hierdie stadium het die druk in AJ se gesig dramaties toegeneem en moes hy verskeie behandelings ondergaan, asook vier operasies om die gloukoom en die gewas in sy oog te probeer behandel. Ondanks al hierdie pogings het die AJ-membraan buite beheer geraak, en hy is na Dr. Hamzah Mustak verwys.

Volgens Dr. Mustak, ‘n okulêre onkologie- en okuloplastiese spesialis wat by die UCT Private Academic Hospital praktiseer, kom die toestand meestal voor as ‘n goedaardige knop of stamp op die vel en is dit gewoonlik nie kommerwekkend nie. In AJ se geval het dit egter gelei tot ‘n groeisel wat gloukoom veroorsaak, of ernstige druk in die oog, wat kan lei tot sigverlies of selfs verlies van die oog self.

“Toe AJ in Junie vanjaar na ons toe gekom het, het ons dadelik begin voorberei vir ‘n baie gespesialiseerde prosedure met behulp van bragiterapie, wat meestal gebruik word vir die behandeling van sekere soorte kanker. Dit is ‘n vorm van interne bestralingsterapie, waardeur die bestraling tydelik ingeplant of op die betrokke gebied geplaas word. Hoewel die groei in AJ nie kankeragtig was nie, moes dit uitgeroei word om die verlies van sy oog te voorkom,” verduidelik Mustak.

Terwyl Dr. Mustak wel bragoterapie gebruik as ‘n vorm van behandeling vir gewasse in die oog, is dit die eerste keer wat dit in Suid-Afrika gebruik word as ‘n behandeling vir ‘n pasiënt met hierdie spesifieke toestand.

“Na ‘n aanvanklike afspraak met AJ vroeg in Junie, was dit duidelik dat ons brachiterapie moes probeer, wat die kans verminder dat weefsels wat nie geraak word bestraling kry nie, soos die geval is met eksterne straling,” sê Dr. Mustak.

“Ons is die enigste eenheid in Suid-Afrika wat aangepaste bragiterapie vir die oë aanbied, en ons moes die bestralingsinplantaat vir AJ op maat ontwerp, wat gedoen is in oorleg met my kollega in die hospitaal, bestralingsonkoloog, Dr. Julie Wetter.

Die proses begin met die ondersoek van die oog, afmetings en die ontwerp van ‘n sjabloon. ‘n Dosis word dan bereken vir die aflewering van gefokusde bestraling aan die gewas.

“Van daar af word die sjabloon- en doseringsberekeninge aan fisika-kundiges verskaf, wat met behulp van ingewikkelde wiskunde die planne bereken en opstel vir die produksie van die inplantaat, wat in hierdie geval van vlekvrye staal gemaak is, met die presiese stralingsdosis daarin ingebed.

“As dit by bragoterapie in die oog kom, is daar ‘n ekstra kompleksiteit van die proses, want dit is ‘n orgaan wat baie beweeg. Daarom moes ons ‘n spesifieke ontwerp, soos ‘n groot ring, gebruik om die inplantaat vas te maak sodat die inplantaat geanker bly in die oogspiere as dit beweeg.

“Dit het ongeveer 40 minute geneem om die prosedure op AJ uit te voer, waarna die inplantaat 17 uur in sy oogkas gebly het sodat die bestraling aan die gewas toegedien kon word voordat dit weer verwyder is. Die suksessyfer vir bragiterapie in die oog is meer as 90%, daarom is ons hoopvol dat die gewas nie weer sal groei nie en dat AJ weer visie in die oog sal hê,” sê Dr. Mustak.

Meer as drie weke het verloop sedert AJ se bragiterapie, en nadat hy vir twee drukondersoeke tuis in KwaZulu-Natal geneem was, kan sy ma berig dat sy oogdruk nou op ‘n gesonde vlak gestabiliseer het.

“Dit is nog nie die einde van die pad nie, want AJ sal in die nabye toekoms een of ander tyd vir ‘n katarakoperasie moet gaan.

“Eers daarna sal ons regtig weet hoe sy visie in daardie ogie gaan wees. Die vooruitsig is voorlopig egter baie positief, danksy die werk van die ongelooflike Dr. Mustak, sy kollegas en die ongelooflike span by die UCT Private Academic Hospital. Julle is regtig spesiaal,” sluit Erica af.

Leave a Reply