Skip to main content

Die parlement se portefeuljekomitee vir samewerkende regering en tradisionele aangeleenthede (Cogta) het gevra vir skriftelike kommentaar op die wysigingswetsontwerp op rampbestuur, wat ‘n groot opskudding voorstel vir die Suid-Afrikaanse rampvoorskrifte.

Suid-Afrika het verlede jaar ‘n nasionale ramptoestand ingevolge die rampbestuurswet verklaar in reaksie op die koronavirus-pandemie.

Die regering het in 2020 inperkings ingestel in ‘n poging om die verspreiding van die Covid-19-pandemie te beperk. Terwyl die ramptoestand oorspronklik op 15 Junie 2020 sou verval, bepaal die wet dat dit deur die minister van samewerkende regering en tradisionele aangeleenthede (Cogta) met kennisgewing in die koerant vir een maand op ‘n slag verleng kan word voordat dit verval.

Dit het egter ook kritiek ontlok omdat hy die nasionale regering wye magte oor die lewens van gewone burgers gegee het, met byna geen perke aan hul mag nie, en min of geen toesig van die parlement nie.

Die wysigingswetsontwerp erken hierdie kwessie en dat die wet op rampbestuur tans nie voldoende wetgewende aanspreeklikheid en toesig bied oor die regulasies wat gepubliseer word in terme daarvan, die duur van ‘n ramptoestand of met betrekking tot die uitbreiding van ‘n ramptoestand nie.

“In ‘n grondwetlike demokrasie moet enige wetgewing wat sulke ernstige gevolge het en wat al die burgers en hul menseregte beïnvloed, onder meer wetlike aanspreeklikheid en toesig wees,” lui die memorandum van die wetsontwerp.

Die belangrikste veranderinge in die nuwe wetsontwerp sluit in:

‘n Nasionale ramptoestand kan slegs ‘voornemend’ en nie langer as 21 dae van krag wees nie, tensy die Nasionale Vergadering anders besluit.

‘n Minister kan ‘n nasionale ramptoestand beëindig voordat dit verval.

‘n Afskrif van die kennisgewing wat ‘n nasionale ramptoestand verklaar, moet in die Nasionale Vergadering ter tafel gelê word, en die Nasionale Vergadering mag nie enige regulasies of voorskrifte wat kragtens sodanige verklaring uitgevaardig word, afkeur nie, of kan aanbevelings aan die Minister doen rakende sulke regulasies en aanwysings.

Slegs die Nasionale Vergadering, ‘n provinsiale wetgewer of ‘n munisipale raad mag besluit om ‘n verklaring van onderskeidelik ‘n nasionale, provinsiale of plaaslike staat van ramp uit te brei en vir hoe lank.

Die wetsontwerp maak ook voorsiening vir die nodige meerderhede wat in die Nasionale Vergadering, die provinsiale wetgewer en die munisipale raad benodig word om onderskeidelik ‘n nasionale, provinsiale of plaaslike toestand van rampe uit te brei.

‘n Besluit om ‘n nasionale, provinsiale of plaaslike ramptoestand uit te brei, kan slegs ná ‘n openbare debat aanvaar word.

Alhoewel die voorgestelde wysigings die vele veranderings sal bekendstel wat kritici van die huidige ramptoestand gevra het, is dit nog baie ver van wetgewing af – en sal dit waarskynlik geopponeer word.

Leave a Reply