Skip to main content

‘n Seun is dood nadat hy Maandagoggend tydens onrus by Southgate Spar in Pietermaritzburg met ‘n rubberkoeël geskiet is.
Onstuimige oproer het in verskeie dele van die land uitgebreek, en die regering het die weermag in twee provinsies ontplooi.
‘n Getuie het gesê: “”Die polisie het rubberkoeëls begin skiet. Die seun langs my is op die bors geskiet en sy jonger broer is op die knie geskiet.”

***

“Daar is ‘n ses maande oue baba wat met ‘n rubberkoeël in die kop geskiet. Die ma was op pad huis toe, en daar is op haar geskiet.”
– ‘n Dokter wat tonele in ‘n Joburg-kliniek te midde van pro-Zuma chaos beskryf

***

Te midde van die chaos wat oor die land uitgebreek het, het die leiers van Suid-Afrika baie om te antwoord. Die huidige onrus het diepgaande wortels.
Angswekkende tonele van oproer, plundering, vernietiging van eiendom en toevallige moord het ons almal geskok. Hierdie sogenaamde “betogings” het die naweek in KwaZulu-Natal (KZN) begin na aanleiding van die inhegtenisneming van oudpresident Jacob Zuma. Hulle het hele winkelsentrums en sakegebiede tot in Johannesburg en Pretoria aangeval en dreig om oor die land heen te versprei.
Die skade as gevolg van hierdie onluste sal miljarde rande kos, tienduisende werksgeleenthede en baie lewens raak. Besighede wat in vlamme opgegaan het, het hul eienaars se toekoms ook vernietig.
Die behoefte dat die weermag teen burgers ontplooi word, is nie ‘n teken van ‘n samelewing wat in vrede leef nie. Inteendeel, dit is ‘n uiters gevaarlike taktiek wat gewelddadige konfrontasie maklik kan verhoog, in plaas daarvan om dit te onderdruk.
‘n Mediaverklaring deur die Suid-Afrikaanse Nasionale Weermag (SANW) berig dat die nasionale gesamentlike operasionele en intelligensiestruktuur, onder voorsitterskap van die Suid-Afrikaanse polisiediens (SAPD), die weermag opgeroep het om die polisie te help in KZN en Gauteng.
Die algemene gevoel is dat verskeie van Zuma se ondersteuners onmiddellik aangekla moet word van aanhitsing tot geweld. Soos Adriaan Basson vir News24 geskryf het, is daar bloed op die hande van Zuma-familielede, veral sy kinders Edward, Duduzane en Duduzile, asook aan die hande van sikofante soos Zuma se troetel Chihuahua, Carl Niehaus, sy adjunk-gangster, Ace Magazhule, die OG, Tony “WaBenzi” Yengeni, en sy ‘spokespuppet’, Mzwanele “Jimmy” Manyi.

Leave a Reply

error: Content is protected !!