Skip to main content

Twee tot vier miljoen rand. Dis hoeveel Dr Xiaomei Havard oor die jare vir haar plek in die parlement as ANC-lid betaal het .
Die 55-jarige politikus wat in China gebore is, het in Januarie uit die niet verskyn om die parlementêre setel van die ontslape minister Jackson Mthembu te beklee. Sy het aan Sunday Times Daily gesê sy het verskeie skenkings vanuit haar vele besighede aan die party gemaak.
Volgens Havard, wat as direkteur van 56 maatskappye in die databasis van die Kommissie vir Maatskappye en Intellektuele Eiendom (CIPC) gelys word, het die ‘bydraes’ wat sy uit haar verskeie maatskappye aan die ANC gemaak het, gewissel tussen R8 000 tot R15 000 op ‘n keer wanneer daar ‘n versoek na geld was. Meeste skenkings was vir Johannesburg “omdat ons baie van die meerderheidsparty hou,”  het sy verlede maand gesê.
Havard verskyn nog nie in die parlement se register met lede se belange nie, en sal eers in die 2021- register gepubliseer word.
Volgens die CIPC het Havard 35 beslote korporasies geregistreer wat belang het in gesondheid, mynbou, eiendom en welvaartbestuur. Vyf van hulle is in deregistrasie.
Sy het ook 13 private maatskappye geregistreer, waarvan een in deregistrasie is, en agt nie-winsgewende maatskappye, waarvan sewe aktief is.
Twee van haar nie-winsgewende maatskappye het nou onder die soeklig gekom na bewerings deur internasionale geleerdes dat sy gekoppel is aan ‘n obskure organisasie binne die Chinese Kommunistiese Party, die United Front Work Department (UFWD).
In Februarie ‘n het senior medestudent van die Japanse Instituut vir Internasionale Aangeleenthede, dr Monika Chansoria, gerapporteer dat Havard ‘n gesiene figuur in die UFWD was, met verwysing na twee van haar nie-winsgewende organisasies – die African Federation of Chinese Women in Commerce and Industry en die China-South Africa Distinguished Female Business Council of KZN SA – as UFWD-liggame.
Havard ontken bande met die UFWD.
Sunday Times Daily se navorsing dui egter daarop dat Havard meer UFWD-skakels het as wat die direkteure van twee van haar nie-winsgewende maatskappye aandui.
Sy het gesê dat sy nog nie die geleentheid gehad het om uit haar posisies in die NPCs wat in haar naam geregistreer is te bedank nie en het die parlement meer tyd gevra om dit te doen.
Havard het gesê dat haar politieke loopbaan in hierdie land begin het toe haar oorlede man, Richard, ‘n Brits-Suid-Afrikaner, haar aan Nelson Mandela voorgestel het. Sy het gesê dat sy hegte vriende is met “baie Afrika-dames wat my voorgestel het aan die ANC, en die Sisulu- en Mandela-families. Dit is hoe ek by die politiek betrokke geraak het.”

“My provinsie in China het reeds twee diplomatieke verhoudings met Noordwes en Limpopo onderteken. Op die oomblik probeer hulle om met die Vrystaat te onderteken, en dit is ons Afrika-landbouprovinsie,” het sy gesê en bygevoeg dat haar droom was om SA se welstand te verander.
In 2019 het die ANC se integriteitskommissie Havard saam met 22 hoëprofiel-politici gelys as kandidate wat hulle van die party se lys vir die parlement wou verwyder weens korrupsie en ander wangedrag.
Intussen het ‘n mede-parlementslid in die parlementêre portefeuljekomitee oor gesondheid gesê dat selfs haar ANC-kamerade gewonder het hoe sy die pos gekry het.
“Ek het gevind dat die reaksie op haar destydse aanstelling nogal ‘n verleentheid vir Suid-Afrikaners was, want baie mense en my kollegas in die ANC het nie eens geweet waar sy vandaan kom nie,” het die LP gesê.

One Comment

Leave a Reply

error: Content is protected !!