Skip to main content

Huishoudings wat dit kan bekostig se gesonde voedingsbasisse is besig om te sneuwel, en dit juis wanneer dit die nodigste is om mense te help veg teen Covid-19.
Die Pietermaritzburg Economic Justice Dignity Group (PMBEJD) het ‘n beroep op die regering gedoen om die toevoeging van maatskaplike toelaes en die Covid-19 maatskaplike verligting van nood (SRD) weer in te stel.
Meer as 5 miljoen kinders kry daagliks by hul skole kos uit die voedingskemas, en dit is net ongeveer die helfte van kinders wat daarvoor kwalifiseer. Meer as 19 000 skole maak staat op hierdie skemas.
Die vervroegde sluiting van skole is ‘n ramp vir die miljoene honger magies.
Die verslag van PMBEJD toon dat die koste van die gemiddelde huishoudelike voedselmandjie met 7,1% gestyg het van R3 856,34 in September 2020 tot R 4,128,23 in Junie 2021.
Dit is bereken nadat voedselprysdata by 44 supermarkte en 30 slaghuise in Johannesburg, Durban, Kaapstad, Pietermaritzburg en Springbok in die Noord-Kaap bekom is.
Mervyn Abrahams van die PMBEJD: “Die gebrek aan behoorlike voeding het ‘n belangrike verdedigingslinie teen Covid-19 en ander algemene siektes verwyder, en kinders en vroue is nou meer vatbaar vir siektes.
Na verwagting sal die lang rye van honger mense wat voedselondersteuning benodig – nes tydens die eerste en tweede golwe –  weer gebeur omdat die staat alle inkomstesteun weggeneem het, lone nie gestyg het nie, werkloosheidsvlakke onhoudbaar hoog bly, werkgeleenthede bly verlore gaan en voedselpryse bly styg.
Die minister van maatskaplike ontwikkeling, Lindiwe Zulu, het vroeër vandeesmaand erken dat die beëindiging van hulpprogramme, insluitend die SRD-toekenning van R350, meer honger mense sal agterlaat, sosiale en politieke spanning sal vererger en die ekonomiese herstel sal vertraag.
Zulu het gereageer op ‘n parlementêre vraag wat deur die EFF gestel is oor die implikasies van die SRD-toekenning vir arm Suid-Afrikaners stopgesit het.
Die maandelikse toekenning van R350 is verlede jaar deur president Cyril Ramaphosa aangekondig om diegene te help wat geraak is deur die pandemie, en is bedoel vir werklose burgers en kwalifiserende buitelandse burgers.

Leave a Reply

error: Content is protected !!