Skip to main content

Kenners meen dit is te laat vir Gauteng om ‘n strenger vlak van inperking toe te pas, maar die nasionale regering moet die strengste toepassing van Covid-19-protokolle oorweeg, veral op openbare vervoer.

Hier volg aanbevelings van die Gautengse advieskomitee oor Covid-19 aan premier David Makhura, wat vandag aan die nasionale adviesliggaam en regering terugvoer sal gee oor die provinsie se vereistes om die verspreiding van die virus te beperk.

Die advieskomiteelid van Gauteng, prof Bruce Mellado, wat die modellering in die provinsie lei, het gesê dat die kommitee hom aangeraai het dat dit te laat is vir streng inperkings. Daar is egter voorgestel dat ‘n aantal beperkings ingestel moet word om ‘n ernstiger golf in die provinsie te voorkom.

Dit sluit reisbeperkings en sosiale afstand in, en Mellado sê pendelaars, veral diegene wat in taxi’s is, moet maskers dra en ontsmet. Maar omdat die hele Noorde van die land reeds deur die virus verswelg is, is dit nou te laat om interprovinsiale reis te beperk. Die ekonomie sou ook erg daaronder ly.

Mellado het gesê dat president Cyril Ramaphosa ‘n balans moet handaaf tussen die beskerming van burgers en die beskerming van mense se lewensbestaan. “Die getalle wat ons tans sien, stem ooreen met die trajek waar die ergste scenario is dat ons gedurende die eerste week in Julie ‘n hoogtepunt gaan bereik. Dit is baie belangrik om dit te weet vir beplanning. Ons kan nie sê dat daar nie weer ‘n piek sal wees nie – ons het twee weke gelede bang geword met die aanvang van die nuwe piek. Dit is vreesaanjaend en dit kan weer gebeur as daar nie voldoen word aan sosiale afstand nie.”

Hy het gesê hospitale is onder geweldige druk. “Die gesondheidsorgstelsel is onder druk, maar die provinsie en die premier is bewus van wat aangaan. Ons moet ons kapasiteit in die hospitale verhoog, en die Charlotte Maxeke Johannesburg Akademiese Hospitaal is ‘n teer punt met baie rompslomp,” het hy gesê met verwysing na die fasiliteit wat ná ‘n brand gesluit is.

Gauteng het ‘n veelvuldige benadering nodig om die krisis die hoof te bied.

“Dit is duidelik dat die derde golf die aantal infeksies in die provinsie verhoog het en ‘n studie oor mobiliteitsverslae wat met data gepaard gaan, toon dat die klem geplaas moet word op die nakoming van sosiale afstand terwyl mense reis, veral in openbare vervoer.

“Ons kan dit nie bekostig om weer die ekonomie te sluit nie, maar ons moet meer selektief wees oor waar ons ons pogings aanwend en die aksies wat in die verlede effektief was, verfyn,” het Mellado gesê.

Alhoewel hy nie hierna verwys het nie, is ‘n verbod op alkoholverkope tydens die eerste en tweede golf gebruik om hospitaalbeddens beskikbaar te maak.

Wendy Alberts van die restaurantvereniging van Suid-Afrika het gesê dat nog ‘n verbod en verdere aandklokreëls die bedryf sal breek en dat baie werksgeleenthede verlore sal gaan.”

Die ekonoom Isaah Mahlangu het gesê die impak van die eerste golf op die ekonomie is so groot dat die regering nie weer ‘n volledige sluiting kan waag nie.

Hy het gesê dat 1,4 miljoen poste verlede jaar verlore gegaan het. Hy het ook gesê dit is nou te laat vir ‘n volledige sluiting. Na wat in Indië gebeur het, moes die regering hierdie golf vooruitgeskat het en strenger beperkings rondom Paasfees aangekondig het.

Mahlangu het beraam dat dit die ekonomie vyf jaar sal neem om te herstel van die werkverliese in 2020, en voeg by dat die land moet verwag dat nog 23% werkers teen die einde van die jaar werkloos sal wees.

Hy het gesê SA het nie net met ‘n gesondheidspandemie te doen nie. “Ons het ook ‘n werkloosheidspandemie. Verlede jaar hierdie tyd was daar baie besprekings oor die gebruik van die pandemie om ‘n nuwe ekonomie te skep. Hierdie besprekings vind nie meer plaas nie. Onlangse arbeidstatistieke toon dat minder geskoolde arbeiders hul werk verloor het tydens die pandemie, terwyl diegene met hoë vaardighede hul werk behou het. Ons moet net dieselfde ekonomie wat ons voor Covid gehad het herskep.”

Ryan Noach, uitvoerende hoof van Discovery Health, het Woensdag gesê dat Gauteng ‘n “stroombreker” of “korttermyn-afsluiting” nodig het om die trajek van infeksies te probeer verander.

Op CapeTalk het hy gesê dat die provinsie se infeksiesyfer 30% hoër is as die hoogste infeksies wat nog ooit aangeteken is, en dat daar ‘n tydperk van twee weke bestaan ​​tussen infeksies en die gevolglike hospitalisasies.

‘Ons is minstens twee tot drie weke weg van die toppunt van hospitaalopnames, en tog sien ons dat die eenhede en ventilators vir intensiewe sorg vol is. Dit is so ‘n onvoorspelbare siekte en ons weet net nie wanneer dit ‘n hoogtepunt bereik nie. ‘

Makhura het Maandag gesê: ‘Ek wil ‘n duidelike boodskap uitstuur: hierdie huis is aan die brand. Ons verwelkom enige hulp wat ons van die nasionale regering kan kry. ”

Leave a Reply

error: Content is protected !!