Skip to main content

Die woorde “seuns huil nie” word gereeld gebruik. Die idee om mans aan te moedig om hul gevoelens te onderdruk en sterk op te tree, het ‘n vernietigende impak op mans. Met ‘n meer bewuste benadering kan dit verander.

Loyiso Maqubela, ‘n kliniese sielkundige wat by Akeso Milnerton, ‘n privaat geestesgesondheidsinstelling in Kaapstad praktiseer, merk op dat mans ‘n ‘stil krisis’ ervaar. Dit word beklemtoon deur die Wêreldgesondheidsorganisasie wat berig dat mans in Suid-Afrika vier keer meer geneig is om selfmoord te pleeg as vroue. “Dit moet dui op ‘n veel hoër depressiesyfers onder mans in Suid-Afrika, en tog sien ons dat daar aansienlik meer vroue is wat hulp soek vir depressie,” sê hy.

Alexander Oosthuysen, ‘n kliniese sielkundige by Akeso Parktown in Johannesburg, wys daarop dat seuns van jongs af aangesê word om nie hulle gevoelens te wys nie. “Dit begin dikwels tuis wanneer ouers die behoefte het om hul kinders – veral seuns – te ontmoedig om emosie te wys. Dit stuur ‘n boodskap dat daar skande in sekere gevoelens is, terwyl daar in werklikheid krag in is om emosies te  ervaar en om moeilike ervarings van voor af aan te pak. Dit is ook belangrik om bedag te wees op wat ons aan jongmense uitbeeld en hoe dit hul siening van hulself in die wêreld kan beïnvloed, ”sê hy.

Volgens Maqubela word mans met ‘n tweesnydende swaard gekonfronteer, waar hulle voel dat dit moeilik is om hulp te soek, aangesien dit teenstrydig is met die samelewing wat ‘n ‘sterk of manlike’ man vereis. Aan die ander kant kan die individu verkeerd verstaan word en alleen voel as hy nie die nodige professionele hulp kry nie.

Maqubela wys daarop dat mans en vroue soms ‘n geweldige lewensverandering ondervind, wat geestelike probleme kan veroorsaak. “Hierdie tipe gebeure kan ‘n invloed hê op jou beskouing van jouself en kan ‘n baie wye verskeidenheid of ‘n besonder intense ervaring van emosies veroorsaak. Dit is belangrik dat die betrokke persoon hierdie gevoelens kan uitdruk en aanspreek. Emosies is net ‘n deel van die kontrak in die saak wat lewe genoem word,” sê Maqubela.

As jy begin wonder of jy terapie benodig, het jy dit waarskynlik nodig.

Hier is ‘n paar waarskuwingstekens:

  • Die onvermoë om daagliks normaal te funksioneer
  • Verminderde selfversorging
  • ‘n Verandering in verhoudings
  • Dramatiese veranderinge in slaappatroon
  • Onbedoelde veranderinge in eetpatrone
  • ‘n Toename in riskante gedrag
  • ‘n Toename in apatie
  • Om emosioneel onstabiel te wees

Wanneer dit kom by terapie, merk Oosthuysen op dat dit baie noodsaaklik is om die regte terapeut te vind. Baie mans is gemakliker met ‘n manlike terapeut. “Onthou dat die individu meer geneig is om vir terapie te gaan indien iemand anders wat hulle ken, ‘n positiewe ervaring daarmee gehad het. Dit kan ook beteken dat jy na verskillende soorte terapie moet kyk. Groepterapie in verskillende omgewings, soos op ‘n staptog in die natuur, kan dikwels goed werk vir mans. Onthou, dit gaan nie oor die redding van die persoon nie. Dit gaan daaroor om hom te bemagtig,” sluit hy af.

Leave a Reply

error: Content is protected !!