Skip to main content

Die regering kan besig wees om Gauteng weer op die pad na chaos te plaas. Die Suid-Afrikaanse Nasionale Weermag sal in Gauteng ontplooi word namate Covid-19-infeksies aanhou styg.

Mmamoloko Kubayi-Ngubane, die waarnemende minister van gesondheid, het vanoggend gesê die groot aantal gemeenskapsbetogings die afgelope paar dae het tot die vinnige verspreiding in Gauteng bygedra.

“Gauteng word een van die gebiede waaroor ons baie bekommerd is.”

Om infeksies te beperk, het die departement van gesondheid die SANW versoek om te help met die toepassing van regulasies. Kubayi-Ngubane het gesê dat die weermag ook sal help met mense in hospitale, te sorg dat maskers gedra word en dat verminderde kontak toegepas word.

Tydens verlede jaar se aanvanklike inperking is die weermag ook ontplooi, wat tot chaos gelei het. Minstens vier burgerlikes het aan die hand van weermaglede gesterf en dosyne klagtes is gelê oor oortredings soos boeliery en openbare geweldpleging deur die soldate.

Die saak wat die meeste opspraak verwek het, was toe Collins Khosa van Alexandra na bewering gemartel en vermoor is omdat hy in sy tuin gedrink het.

Regter Hans Fabricius van die Noord-Gautengse Hooggeregshof was hoogs krities teenoor inperkingsmaatreeëls en veral hoe dit deur die metropolisie, polisie en weermag toegepas is.

Hy was veral krities teenoor die ministers van verdediging, Nosiviwe Mapisa-Nqakula, en polisie, Bheki Cele, oor onvanpaste opmerkings aangaande die publiek en omdat hulle, soos die regering, ooglopende mishandeling deur die polisie en weermag nie duidelik veroordeel het nie.

Kubayi-Ngubane het ook gesê dat daar gesprekke gevoer is met die provinsie en munisipaliteit oor die Charlotte Maxeke-hospitaal, wat ‘n kapasiteit van 1 000 beddens het en steeds gesluit bly ná ‘n brand vroeër vanjaar.

Leave a Reply

error: Content is protected !!