Skip to main content

Stygende pryse in die Verenigde State bied ‘n skokkende blik op wat vir die wêreldekonomie voorlê, aangesien die vraag na alles, van bewerkte onderdele tot restaurantmaaltye, bottelnekprobleme ondervind weens ‘n tekorte aan produkte.
Ondanks die hoogste inflasie sedert die finansiële krisis in 2008, stu die Federale Reserweraad voort met die tipe benadering tot geld wat hy verlede jaar gebruik het om ‘n pandemie-depressie te voorkom. Amptenare sê die ongekende beleidseksperiment sal sorg dat miljoene Amerikaners na die arbeidsmag terugkeer en minderhede en minderbevoorregte werkers in staat stel om aan hernieude welvaart deel te neem.

Sommige noemenswaardige kritici waarsku dat die pruttende inflasiekrisis eerder uiteindelik die Fed sal dwing om rentekoerse te verhoog. Dit kan moontlik die stygende pryse kalmeer, maar slegs ten koste van ‘n nuwe resessie in die Verenigde State wat dan die wêreldekonomie kan destabiliser. Die gevolg sal wees dat baie buitelandse beleggers en leners gedwing sal word om sterk verliese te absorbeer.

Waarom inflasie styg en hoe om daarop voor te berei

Hoe dit ook al sy, die styging in pryse vir motors, kos en huur wat baie Amerikaners ongemaklik laat, word ‘n wêreldwye probleem. Produsentepryse in China het hierdie week ‘n hoogtepunt van bykans 13 jaar behaal; die Europese Sentrale Bank het sy inflasievoorspelling vir die volgende twee jaar verhoog; en Kanadese amptenare het daarop aangedring dat die onlangse prysstygings voor die einde van die jaar sal afneem.

“Die inflasiedruk wat ons in die VSA sien, word weergegee en gaan gepaard met ontwikkelings in die res van die wêreld,” het Nathan Sheets, hoofekonoom van PGIM Fixed Income, gesê. “Gegewe die sterkte van die Amerikaanse ekonomie – en die stimulus wat ons hier in plek gesit het – lei die VSA hiermee. Maar soortgelyke dinamika is elders aan die werk.”

Te midde van die ontstellende inflasienuus het president Biden Vrydag sy eerste Groep 7 Leiersberaad in Cornwall, Engeland, bygewoon, terwyl administratiewe amptenare gekoer het dat die Verenigde State die wêreld uit sy pandemiese moeras lei. Wêreldwye groei versnel inderdaad; ‘n wêreldwye saamgestelde aanwyser van sakebedrywighede het vroeër vandeesmaand sy hoogste punt sedert April 2006 behaal.

Na vier jaar van president Donald Trump se “America First”-beleid, het Biden se belofte om gespanne bondgenote se bande te herstel, die G-7 gehelp om die tradisionele rol as die vernaamste forum vir wêreldwye ekonomiese samewerking uit die meer onhandige groep van 20 lande te herwin.

Die leiers van die wêreld se gevorderde demokrasieë het verlede naweek ‘n Amerikaanse voorstel vir ‘n wêreldwye minimum korporatiewe belasting onderteken en gedeelde strategieë oor openbare inenting, infrastruktuur en klimaatsverandering bekend te maak.

Al is die G-7 bondgenote weer op goeie voet, weerspieël die onderskeie ekonomieë dit nie. Amerikaanse leiers het aanvanklik gefaal  in hul vroë reaksie t.o.v die pandemie, maar hulle het vinnig die ekonomie met ‘n paar biljoen dollar gevoer en so die ergste gesondheidsangs oorkom en groei vinnig weer laat plaasvind.

Europa het minder direkte verligting aan sy burgers gebied en het swakker resultate behaal. Teen die einde van Junie behoort die Amerikaanse produksie effens hoër te wees as die pre-pandemiese vlak, terwyl die Europese Unie nog ongeveer 4 persent onder sy beginpunt sal wees, het Sheets gesê.

Leave a Reply